Airco’s straks nog populairder door afschaffen terugdraaiende teller
Woon.Wie deze zomer een zwembad in de tuin wil, moet al geluk hebben om een installateur te vinden met voordien nog een gaatje in zijn agenda. Maar ook wie een gekoeld huis wil, maakt daar beter tijdig werk van. “De markt is al een poosje enorm aan het groeien door de opeenvolgende jaren met hittegolven, maar we verwachten een blijvende vraag door het afschaffen van de terugdraaiende tellers voor wie zonnepanelen heeft en door het vele thuiswerken”, vertelt Lieven Verstaen van Daikin.
Delen per e-mail
De winter is doorgaans de kalmste periode van het jaar voor de airco-installateurs, maar dat is nu anders. De opdrachtenboekjes zijn nog deels gevuld met orders van tijdens de hittegolf van vorige zomer en er zijn ook aanvragen van wie wil anticiperen op de hete zomers die er ongetwijfeld zitten aan te komen.
“De groei die al een aantal jaar aan de gang was, zal zeker doorzetten”, stelt Lieven Verstaen, productmanager van Daikin Belux. “Sinds corona werkten nooit zoveel mensen thuis en om dat in comfortabele omstandigheden te doen, komt een koelsysteem op zomerse dagen zeker van pas. Ook het afschaffen van het systeem van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen zal ongetwijfeld een effect hebben.”
“Voor hen is het zaak om voortaan de energie te verbruiken op het moment dat die geproduceerd wordt. Heel veel mogelijkheden zijn er niet: airco is er een van, net als de opwarming van het sanitair water met een warmtepomp. En mensen met een verouderde verwarmingsketel zullen er vaker voor kiezen om over te schakelen op een warmtepomp. Bovendien helpt dit om het gebruik van groene energie te bevorderen.”
Beperkte wachttijd
Wie deze zomer van een koel huis wil genieten, wacht dus best niet te lang. Al heb je niet zo veel geduld nodig als bij een zwembad. “Reken op zo’n zes weken. Hoe later op het voorjaar, hoe langer de wachttijd waarschijnlijk zal oplopen. Maar gelukkig ligt er nog niet direct een hittegolf in het verschiet”, lacht Verstaen.
Niet alleen de klimaatopwarming doet de temperatuur in huis tijdens de zomer onaangenaam hoog oplopen, ook de doorgedreven isolatie van onze huizen in combinatie met grote glaspartijen heeft een invloed. “Bij het ontwerp van de woning is er een verplichte EPB-energieberekening die aandacht besteed aan temperatuurbeheersing en de mogelijke oververhitting van de woning berekent. Maar we merken dat de praktijk soms significant verschilt van de theorie en dat mensen daarom al na een paar jaar een airco installeren in hun nieuwbouw of grondig gerenoveerd huis.”
In- of opbouw
Vaste aircotoestellen bestaan uit een buitenunit die via kleine koelleidingen verbonden wordt met één of meerdere binnenunits. Die binnentoestellen kunnen ingebouwd worden – in een kastenwand, een valse wand of plafond – maar dat is de duurste oplossing, aangezien er extra luchtkanalen en aanzuig/uitblaasroosters op maat moeten worden voorzien. Meestal wordt gekozen voor opbouwtoestellen. Hoog aan de wand, zoals boven een deur, zijn ze het meest compact en plaatsbesparend. Ook laag kan, zoals een radiator of convector. Naast de meest gekozen neutrale witte kleur doen ook donkerdere kleuren en de houtimitatie het momenteel goed. De toestellen koelen niet alleen maar verwarmen ook en kunnen dus een heel jaar voor comfort zorgen.
Het prijskaartje van een airco? Reken voor een kamer van 15 m² op ongeveer 2.000 euro (exclusief btw, inclusief installatie) voor een standaard splitmuurmodel. Voor twee kamers komt dat op het dubbele. De binnentoestellen zijn dan aangesloten op een multisplit buitenunit en kunnen onafhankelijk van elkaar werken.
Snel een airco in huis halen? Bekijk hier onze aanbieding op HLN Shop.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
"Blijf van het natte gazon": wat mag je dit weekend al doen in je tuin en waar wacht je beter mee? Onze tuinexperte geeft advies
-
Livios
(Ver)bouwen in 2021? Hou rekening met deze trends en ontwikkelingen
Ook in 2021 zijn er een aantal trends en verschuivingen in de bouwwereld. Als je gaat bouwen of renoveren, is het slim om daar rekening mee te houden. Is bouwen of renoveren momenteel het interessantst? Hoe zit het met duurzaamheid? En is een smarthomesysteem dé manier om je zonnepanelen te laten renderen? Bouwsite Livios woonde een rondetafelgesprek bij waarin de sector zich boog over wat er leeft bij (ver)bouwers. -
PREMIUM
De 10 ultieme tips van ‘Mijn Energie’: zo geeft u in 2021 minder uit aan energie
We zijn in ons land niet meteen verwend als het op energieprijzen aankomt. Ze nemen elke maand dan ook een flinke hap uit ons huishoudbudget. Wij gingen bij expert Kurt Deman van Mijnenergie.be aankloppen voor tien gouden tips om de energiefactuur in 2021 zo laag mogelijk te houden. -
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling. -
Woon.2
Ook onder de indruk van de topvilla uit Costa Belgica? Deze is nóg luxueuzer met een zwembad van 27 meter
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa aan de Spaanse Costa Blanca. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen.
8 reacties
Jean Gobin
boris paesen
Harry hermans
Elisabeth Renders
Pascal Depeizer