Af van je asbestplaten? In 8 op de 10 Vlaamse gemeenten halen ze ze op aan je voordeur
LiviosZitten er in jouw woning nog asbesthoudende golfplaten, afvoerpijpen of isolatiematerialen? Die materialen kan je binnenkort in bijna heel Vlaanderen veilig laten ophalen aan je voordeur. Bouwsite Livios legt uit hoe dat precies werkt.
Delen per e-mail
Sinds 2001 is het verboden om asbest te gebruiken. Toch sterven er in België jaarlijks nog ongeveer 700 mensen door de blootstelling eraan. Minister Zuhal Demir schat dat er in alle Vlaamse gebouwen samen nog 2,3 miljoen ton materialen zitten die asbest bevatten. Om je te stimuleren die materialen uit je woning te verwijderen en te zorgen dat je er ook op een veilige manier vanaf geraakt, kan je binnenkort in acht op de tien Vlaamse gemeenten je asbest laten ophalen aan je voordeur. Zo wil minister Demir Vlaanderen tegen 2040 volledig asbestveilig maken, ook al ziet ze dat als een grote uitdaging. Bovendien kan je vanaf 2021 aanspraak maken op een verhoogde premie als je je asbesthoudende dakisolatie weghaalt en je dak opnieuw isoleert met veilige materialen.
Zo werkt het
Heb jij nog asbesthoudende materialen en wil je ze laten ophalen? Dan kan je gespecialiseerd verpakkings- en beschermingsmateriaal bestellen bij je (vereniging van) gemeente(n). Je ontvangt dan onder meer een speciaal ontworpen afvalzak waar je je asbesthoudende golfplaten in kwijt kan, die de verantwoordelijke firma zo veilig bij je komt oppikken. Helemaal gratis is dat niet: voor zo’n zak betaal je 20 euro. Anderzijds geraak je op een veilige manier van je asbest af zonder dat je er zelf voor naar het containerpark moet. Al bij al kost het je zo 80% minder dan wanneer je alles zelf afhandelt.
Wil je zelf je asbest op een veilige manier verwijderen? Lees hier hoe je eraan begint. Op de website van OVAM kan je terecht voor extra instructiefilmpjes.
Opgelet: Wil je je asbest laten ophalen? Wacht dan niet te lang om je aan te melden. In sommige gemeenten is het aantal aanvragen zo groot dat ze er met wachtlijsten werken.
“Verwijder asbest niet zelf”
Ben je van plan om zelf je asbesthoudende materialen te verwijderen? Volgens de Bouwunie laat je dat voor je eigen veiligheid toch beter aan een professional over. “Onze sector doet de nodige inspanningen om aannemers aan te leren hoe ze veilig asbest kunnen weghalen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Tegelijkertijd moedigt de overheid onervaren burgers aan om het gewoon zelf te doen met niet meer dan een mondmasker als bescherming. Zowel op vlak van gezondheid als veiligheid is dat compleet onverantwoord. We vragen de Vlaamse overheid dan ook om burgers niet meer op te roepen zelf asbest te verwijderen, maar om gespecialiseerde aannemers in te schakelen.”
Strenge boetes
Tegelijkertijd waarschuwt de sectororganisatie voor bouwbedrijven die asbest op een onveilige manier verwijderen. “Ook dat is volledig onverantwoord”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Zulke cowboys brengen de gezondheid van hun werknemers, onderaannemers en de bewoners in gevaar. Alleen correct opgeleide werknemers mogen asbest verwijderen, en altijd met de nodige zorg en op de juiste manier. Als je beroep doet op een erkende asbestverwijderingsfirma, moet je ook zeker kunnen zijn dat die de werken op een correcte en veilige manier aanpakt. Bouwbedrijven die dat niet doen, verdienen strenge boetes.”
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Open, slim en donker: zo ziet de keuken van 2021 eruit
Ga je een nieuwe keuken plaatsen en ben je benieuwd welke trends we dit jaar mogen verwachten op vlak van kleuren, materialen en indeling? Bouwsite Livios vroeg het na bij enkele keukenspecialisten. Wat meteen opvalt, is dat open keukens met donkere kleuren overal terugkomen. -
NIJMEGEN6
Loterij bepaalt wie dit Nederlandse rijhuis mag huren, duizend geïnteresseerden
Liefst duizend huishoudens willen hier wonen, in deze rijwoning in het Nederlandse Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van een woningcorporatie met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
PREMIUM
Een aanbouw voor extra woonruimte? Onze expert toont aan de hand van 3 bijzondere projecten hoe je dat aanpakt én hoeveel het kost
-
Vaker direct een hoger bod: Vlaamse huizenprijzen in 2020 het sterkst gestegen in 15 jaar
De verkoopprijzen voor huizen in Vlaanderen zijn in 2020 met 5,93 procent gestegen, dat is de grootste stijging sinds 2006. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van makelaarsgroep ERA. Ook de appartementen zagen een grote prijsstijging, in het bijzonder in de kustgemeenten. -
Samsung Galaxy S21 & S21 Ultra Review
-
Woon.
Van knus bij elkaar tot pasteltinten: dit zijn zes trends voor op je terras
Het is nog te vroeg om tuinmeubels van stal te halen, maar je kan wel al beginnen nadenken over de buiteninrichting. Dit zijn alvast zes trends die deze lente en zomer de look va onze terrassen zullen bepalen.