Aantal zorgwoningen in de tuin stijgt snel. Dit betaal je voor een tijdelijke (binnenkort vergunningsvrije) unit
Woon.Sinds corona zien steeds minder mensen met zorgbehoeften het zitten om naar een rusthuis te trekken en willen ze zo lang mogelijk in hun thuisomgeving blijven wonen. Dat wordt later dit jaar een stuk eenvoudiger, want Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werkt aan de afschaffing van de vergunningsplicht voor tijdelijke zorgwoningen in de tuin. Ook het aanbod groeit, met zopas nog de lancering van een heuse designzorgwoning van de hand van Axel Enthoven. Wij klopten bij drie firma’s aan om het aanbod én prijskaartje te kennen.
Delen per e-mail
Vorig jaar steeg het aantal aanvragen voor een zorgwoning al sterk tot 428. De sector verwacht dat dit cijfer de hoogte zal inschieten van zodra de omgevingsvergunning voor de tijdelijke constructies wordt afgeschaft. Die zijn er in allerlei vormen.
OP MAAT
Bij Stido zijn ze al jaren vertrouwd met het bouwen van zorgwoningen en bieden ze zelfs op maat gemaakte constructies aan. Er zijn grote prijsverschillen in veel onderdelen van een module, zoals de gevelbekleding, de keuken, het sanitair, … Op basis van een oppervlakte van 40 m² mag je rekenen op een prijsvork van 1.500 tot 2.000 euro per m², inclusief btw, transport en plaatsing.
De maandhuur voor een zorgwoning komt neer op 760 euro, inclusief brandverzekering. Er is een eenmalige kost van gemiddeld 7.500 euro (incl. btw) voor het transport, plaatsen en ophalen en de aansluiting van de nutsvoorzieningen.
MET EEN VAST FORMAAT
Bij Care-Shelter bieden ze drie formaten aan van 30, 40 en 54 m² die verhuurd worden aan particulieren en zorginstellingen voor bedragen tussen 650 en 900 euro per maand, inclusief btw. Kopen kan ook. Reken voor een unit van 40 m² op 65.000 à 75.000 euro. De plaatsing wordt geraamd op 2.500 à 4.000 euro. Deze bedragen zijn exclusief btw.
IN EEN DESIGNJASJE
Hahbo nam ontwerper Axel Enthoven onder de arm voor de ontwikkeling van Cango, een zorgwoning in een designjasje vanaf 40 m². Een instapmodel koop je voor 60.000 euro, een volledig afgewerkte woning vanaf 80.000 euro. Dat is exclusief btw en installatie die geschat wordt op 7.000 à 10.000 euro (fundering, transport en plaatsing).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM43
Woningprijzen volgens Nationale Bank 13,5% te duur: Wat is de impact van die ‘overwaardering’ op uw droomwoning?
-
PREMIUM
Steeds meer vraag naar nieuwbouwflats: waar moet je allemaal op letten? Onze woonexpert geeft advies en toont aanraders
-
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
-
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
1
Meer gezinnen hebben recht op sociaal tarief voor energie, maar ze moeten wel geduld hebben
Sp.a vindt het positief dat het sociaal tarief voor energie in de nasleep van de coronacrisis tijdelijk uitgebreid wordt, maar betreurt dat de verlaging niet meteen op de factuur te zien is. De woordvoerder van minister van Energie Tinne Van der Straeten wijst erop dat de verlaging automatisch wordt doorgevoerd, maar dat er daarvoor eerst een factuur dient te zijn. Volgens de energieleveranciers zullen de rechthebbenden evenwel nog wat geduld moeten hebben: meer bepaald tot mei. -
Livios
Een nieuw energielabel voor elektrische toestellen: dit moet je weten
Vanaf 1 maart 2021 verstrengen de energielabels voor elektrische toestellen: zo verdwijnen de labels A+++, A++ en A+. Je zal de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel terugvinden. Waarom ze veranderen en wat er precies anders zal zijn? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Livios
We kiezen steeds vaker voor een inductiekookplaat
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs.
4 reacties
Bart Van Crombrugghe
Pascal Depeizer
Françoise Ceriez
Marc Van Frankrijk