Aanpasbare huizen zijn sleutel tot duurzaam én betaalbaar wonen
Duurzaam bouwen én betaalbaar wonen zijn twee zaken die vaak niet met elkaar lijken te rijmen, maar Charlotte Cambier van de onderzoeksgroep Architectural Engineering aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft hiervoor een oplossing gevonden. Ze toont in haar doctoraatsonderzoek aan dat aanpasbare woningen de oplossing zijn, en vooral goedkoper zijn dan een klassiek huis.
Een aanpasbaar gebouw is een woning die makkelijker en met minder bouwmateriaal en -afval aangepast kan worden aan de veranderde woonsituaties van de bewoners. Dat kan door vooraf ruimtes zo te organiseren dat ze vanuit een kleine kern makkelijk te veranderen zijn. Onderdelen zoals schrijnwerk en binnenwanden worden demonteerbaar en herbruikbaar gemaakt. Zo wordt een woning voor een klassiek gezin aangepast aan het thuiswerken, het kangoeroewonen of wordt het een cohousing.
Lagere kosten
Uit het onderzoek van Cambier blijkt dat alle kosten, van bouw tot onderhoud of sloop, lager liggen. Dat komt doordat de aanpasbare woning in het begin enkel ruimtes gebruikt die op dat moment nodig zijn voor de gezinssituatie.
"In de volgende jaren liggen ook de onderhoudskosten lager omdat er minder gebouwelementen moeten onderhouden en gerepareerd worden. Om dezelfde reden is de aanpasbare woning ook materiaalefficiënter en ligt de impact op het milieu lager", benadrukt Cambier.
Op vlak van materiaal wordt er dan niet gekozen voor beton of baksteen, maar eerder voor demonteerbare materialen, zoals houtskelet en bouten. Een prijsverschil levert dat niet op bij de aankoop. Op lange termijn is het mogelijk wel voordelig, aangezien demonteerbare materialen na gebruik doorverkocht kunnen worden en duurzamer zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Capaciteitstarief opnieuw uitgesteld: Wat is het precies? En wat zal het voor je factuur betekenen?
Voor de tweede keer stelt de Vlaamse Energie Regulator de invoering van het capaciteitstarief voor elektriciteit uit. De nieuwe datum van intrede is nu voorzien op 1 januari 2023. Vanaf dan wordt het distributienettarief gedeeltelijk berekend op basis van je piekverbruik. Omdat dat een heel nieuwe manier van kijken naar je verbruik inhoudt, zet bouwsite Livios nu al alles even op een rij. -
PREMIUM
BINNENKIJKER. Zo woont Bart Appeltans van ‘Blind Gekocht’: “Zes maanden nodig gehad om het volledige huis te strippen”
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Livios
Is jouw huis klaar voor de zomer? Zo wapen je je nu al tegen een hittegolf
Nu onze zomers steeds warmer worden, kan je je maar beter wapenen tegen een te hoge temperatuur in huis. Daarvoor bestaan een aantal oplossingen, waarvan je er sommige best nu al voorziet. Met deze tips van bouwsite Livios maak je je huis hittegolfproof. -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Livios
Hoe vaak moet je je zonnepanelen (laten) poetsen? “Wie niet reinigt, kan tot 10 procent rendement mislopen”
Wek je je eigen stroom op met zonnepanelen? Met de huidige torenhoge energieprijzen, verlang je dan natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement. Om dit te verzekeren, dienen prosumenten hun installatie echter af en toe te reinigen. Want zelfs als we niet met droogte te kampen hebben, slaagt het regenwater er nog niet in al het vuil weg te spoelen. Bouwsite Livios vroeg aan Nico Commyn van Nico’s Window Cleaning hoe je het poetsen best aanpakt.