10 tips om huis en tuin te wapenen tegen de kou

KOS
De winter staat voor de deur. Zowel overdag als ’s avonds gaat de temperatuur onderuit en krijgen we zelfs te maken met vorst. Vooral in oudere huizen kan dat tot problemen leiden, maar niet als je rekening houdt met deze tips:

1. Het buitenkraantje nog niet afgetapt? Meteen doen. Meestal zit het tapkraantje bij de watermeter. Draai de buitenkraan open en laat het openstaan. Controleer meteen de hoofdkraan van het water: kan die nog soepel dicht? Leg ook de tuinslang binnen, want ook die scheurt door het uitzettende water.

ThinkStock

2. In oudere slecht geïsoleerde huizen kan de toiletpot kapotvriezen. Zeker als het wc-raampje kiert en op het oosten ligt. Een handjevol zout in de hals van de pot (en ook in de afvoer van het fonteintje) voorkomt dat de boel kapot vriest. Trek eerst nog even door, zodat het reservoir leeg is. Tap ook hier de waterleiding af.

Getty Images/iStockphoto

3. Lekker op skivakantie? Zet de thermostaat laag - op zo’n 14 graden - maar nooit helemaal uit. De kosten voor het verwarmen van een leeg huis vallen in het niet bij de schade door een gebarsten waterleiding.

4. Check waterleidingen in onverwarmde kamers, de kelder en de kruipruimte. Een simpele isolatiebuis kan veel schade en kosten voorkomen. In de bouwmarkten is ook elektrisch verwarmingslint verkrijgbaar.

ThinkStock

5. Zet de thermostaatkranen niet helemaal dicht. Het vorstsymbooltje is er niet voor niets. Is er geen verwarming in een kamer maar wel water? Zet dan de binnendeuren open.

Getty Images/iStockphoto

6. Is de waterleiding toch bevroren? Gebruik een haardroger om de leiding te ontdooien.

7. Bescherm vorstgevoelige planten met een laagje bladeren of noppenfolie. Bedek gesnoeide rozen met potaarde. Welke andere planten vorstgevoelig zijn blijkt helaas vaak pas in de lente.

Getty Images/iStockphoto

8. Zorg ervoor dat er geen water in de terracotta-potten op het terras staat. Die vriezen geheid kapot. Leg er houtjes onder, zodat het vocht via het drainage-gat weg kan.

9. Zet het konijn dat de hele winter al buiten is niet meteen binnen. Het dier kan door zijn wintervacht prima tegen de vorst. Hang wel wat doek of zeil over de kooi en zorg voor extra stro. Wie stampertje toch naar binnen wil halen, doet dat in een onverwarmde kamer. Het diertje krijgt het door zijn wintervacht anders veel te warm.

Getty Images/iStockphoto

10. Vul de vogelvoederhuisjes, hang vetbollen op en zorg voor gestampt ijs dat de vogels kunnen ‘drinken’. De tuinvogels kunnen een beetje hulp wel gebruiken vooral omdat na deze vorstperiode het zware broedseizoen begint. Zet het voer 's avonds klaar. Vogels verliezen 's nachts 10 procent van hun gewicht en hebben een stevig ontbijt nodig. Let erop dat er geen zout in het voer zit. Gebruik dus speciale vogelpindakaas en voor wie met de kinderen vetbollen gaat maken: koop ongezouten vet.

Getty Images/iStockphoto

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.