1 stadsbewoner op 10 bezit meerdere huizen

.
Cores Development .
9 % van de bewoners van een centrumstad in Vlaanderen is eigenaar van twee of meerdere woningen. Nog eens 8 % denkt erover na om in de toekomst iets te kopen. De stadsbewoners zien het als een investering die vooral rendement moet halen uit de verhuur.

De cijfers komen uit een onderzoek van iVox in opdracht van vastgoedontwikkelaar Cores Development. Ze bevestigen de trend die ook banken vaststelden, want BNP Paribas Fortis meldde eerder dat in 2018 een kwart van de hypothecaire leningen bedoeld was voor een tweede verblijf.

De belangrijkste redenen voor Vlamingen in centrumsteden om een extra woning te kopen zijn het rendement uit de verhuur (29,3 %), het verwerven van een vakantieverblijf (17,8 %), om te sparen omdat het meer opbrengt dan een spaarboekje (16 %), om er later zelf te gaan wonen (15,5 %), om in de toekomst met meerwaarde door te verkopen (5,6 %) en als kot of woning voor de kinderen (2,4 %).

Aanvulling op pensioen

“We zien vooral mensen die hun spaarcenten veilig en rendabel willen beleggen en vaak, in aanvulling van hun (toekomstig) pensioen, op zoek zijn naar inkomsten”, vertelt Sophie Deprez van Cores Development. “De gemiddelde particuliere investeerder kijkt vooral naar centrumlocaties niet te ver uit zijn eigen woonbuurt en zoekt een totaaloplossing: hoe minder men moet tussenkomen in de afwerking van het appartement en de verhuur nadien, hoe beter. Uitgestelde eindgebruikers zien we dan weer dikwijls bij de start van een nieuwe project, zo hebben ze nog veel keuze en afwerkingsmogelijkheden.”

Cores Development constateerde de voorbije jaren dat er in de centrumsteden vooral geïnvesteerd werd in compacte appartementen met 1 of 2 slaapkamers, voor een bedrag tussen de 250.000 en de 300.000 euro. In de kleinere steden of gemeenten werd er ook geïnvesteerd in grotere appartementen voor de verhuurmarkt. “Het rendement ligt daar dan misschien wat lager, maar je belegging brengt wel een meerwaarde op bij een herverkoop na vijf of tien jaar.”

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • louis van hoeylandt

  word hier mee bedoeld ..tweede of meerder huizen in belgie .of telt het buitenland ook mee

 • Harmen van den Heuvel

  Veel zelfstandigen worden rijk genoemd omdat ziji buiten hun eigen huis nog een ander of misschien meerdere huizen bezitten. Voor hun is dat vaak een pensioen voorziening. Bij de meeste grote bedrijven bouw je ook pensioen op , dat is ook inkomen wat later pas uitgekeerd word.

 • Gerd Peeters

  Zou de titel niet beter zijn, 1 op de 10 rijken bezitten meerdere huizen, wij mogen al blij zijn dat dat van ons afbetaald is.

 • jos theys

  Wie spaargeld investeert in woningen zou wel meer mogen gerespecteerd worden. Die zorgt voor onderdak van iemand die er geen heeft, creëert werk door bouw en onderhoud en spekt de staatskas met belastingen allerhande.

 • Karel van Velzeke

  de meeste mensen houden na het uitzuigen van de mannen van de successierechten nog een huis over ,anderen verkopen het ,dit heeft weinig met rijkdom te maken ,moesten er politiekers zijn die vinden dit ze het moeten meer belasten ....