“Fijnstofvrij hout stoken kan”

.
Tulikivi .
Als de temperatuur binnenkort een duik neemt en de haarden massaal worden aangestoken, laait de discussie ongetwijfeld opnieuw op: houtverbranding is slecht voor het milieu en verantwoordelijk voor de uitstoot van heel wat fijn stof. “Nochtans kan je hout fijnstofvrij stoken met een fijnstofafscheider”, vertellen ze bij Dutry & Co, verdeler van kachels en haarden.

“Door een combinatie van de best beschikbare technologieën kan er vandaag fijnstofvrij gestookt worden. Met automatische luchtsturing, droog brandhout, een modern rookkanaal en een fijnstofafscheider blijven de emissies beneden de limieten van de officiële labaratoria”, zegt Karel Decramer van Dutry & co.

“Fijnstofafscheiders zijn heel efficiënt, zeker als ze niet op de schoorsteenmond geplaatst worden, maar zo laag mogelijk op het rookkanaal, kort na het verbrandingstoestel. Dat is logisch, want het fijn stof heeft tijd en voldoende oppervlakte nodig om zich af te zetten op de wand. Het beetje dat zich met een afscheider nog afzet, wordt bij het schoorsteenvegen eenvoudig als roet verwijderd.”

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • kamiel fremault

  Het fundamentele probleem zit daar niet. Het probleem is dat 90% van de eigenaars financieel niet kan nakomen wat de politici eisen. Wat doe je dan politici? Voor iedereen die werkt of gewerkt heeft een eerlijker deel van de koek of kies je voor de definitieve oplossing ?

 • Jean Gobin

  bij Dutry & Co hebben ze al vaker het warm water uitgevonden ...ze gaan ook nooit de kostprijs vermelden...en dat ze een halve muur zullen moeten weg kappen vermelden ze ook niet ...in nl zetten ze die gewoon boven op de schouw ..maar dat zal te simpel zijn voor Dutry & Co2

 • Freddy Van de Velde

  Zolang ze in de tuintjes afval blijven opstoken ,zolang ze in SA autobanden in de fik steken ,zolang er vuurkorven worden verkocht voor de gezelligheid in de tuin ,zolang er voor het plezier auto - en motorraces plaatsvinden zolang er bij betogingen van alles in de fik word gestoken zal ik met hout stoken om mij te verwarmen .

 • Peter Buyck

  Waarom zo'n taboe rond fijnstof? Fijnstof door de verwarming is me dunkt minder erg dan fijnstof door de verstokte dieselrijder die zijn of haar brood gaat halen met de terreinwagen...

 • Lucien Mertens

  Enkele problemen in een notendop mr Rooyakkers...vooral dat laatste is hét grootste. En compleet genegeerd door al onze grote leiders. Die hebben het liever over houtkachels ed, brengt méér op.