WOONVIDEO: Kleiner en dichter bij elkaar wonen na de betonstop: dit gezin doet het al

De woning van de familie Callebaut in Gentbrugge.
Eddy Vangroenderbeek De woning van de familie Callebaut in Gentbrugge.
Door de betonstop die eraan komt, moeten we centraler, dichter bij elkaar en kleiner gaan wonen. Maar wat betekent dat in de praktijk? Om een goed idee te krijgen, trokken we naar een jong gezin dat een werkplaats omvormde tot huis, op een stuk grond dat aan maar liefs zeven percelen grenst.

“We zijn beiden voorstander van inbreidingsprojecten, want in de bestaande woongebieden zijn er nog heel wat beschikbare gronden. Die moeten maximaal benut worden, zodat het weinige groene dat er nog is, niet verloren gaat”, vertellen Sara en Bert.

“Ook het feit dat de bebouwbare oppervlakte hier beperkt was, vonden we niet erg. Met een doordacht plan was het echt niet zo moeilijk om flink te besparen op vierkante meters.” Op een oppervlakte van 126 m² bevinden zich naast de gebruikelijke ruimtes ook drie slaapkamers, een dressing, bureauhoek, ruime berging en een muziekkamer voor Bert. Dat is heel wat, maar nergens hebben we de indruk dat het gezin hier opeengepakt zit.

Binnenramen en spiegels op enkele deuren doen het huis groter lijken en zorgen voor originele doorzichten. Ook leuk: de niveauverschillen hier en daar die de openheid en het ‘doosgevoel’ tegengaan en natuurlijk de vele kleuren die het interieur opvrolijken.

Meer lezen? Het volledige artikel staat vandaag in de weekendkrant en in onze Pluszone.

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Poot

  Probeer Hong Kong of Singapore eens.....die wonen dicht op elkaar.

 • Guy Van Becelaere

  Onze ingevoerde pensioen betalers moeten toch ergens wonen zeker en de expert (sic) van deze uitvinding nl de bouwmeester woont in een grote villa nabij een bos ver van het plebs lekker ruim en veilig en gaat ieder morgen veilig naar zijn ivoren toren om zulke onzin te verzinnen

 • carlos caballero

  Als we meer in de hoogte gaan bouwen (minstens 15 verdiepingen) kunnen we goed leefbare appartementen van 100 a 150 m2 houden.

 • Danny Govaerts

  Als er vanuit de overheid eens beslist werd alle leegstaande speculatie woningen in steden en gemeente worden opgevorderd die langer de 5 jaar onaangeroerd staan en waar geen planne voor zijn . Er zou al veel opgelost kunnen worden. In mijn kleine gemeente hadden ze al zo 15 woon gelegenheden vrij.wat kan dat in een stad opleveren.

 • Eric Loyens

  126m2 is niet klein he men dringt nu aan om appartementen op met 60m2 en tracht daar de norm van te maken de enige die daarbij wint is de projectontwikkelaar die er meer op dezelfde grond zet en verdient daar bergen geld mee de mensen kiezen niet zelf om zo klein te wonen maar het word hen opgedrongen