WOONVIDEO. Gezin van Marie woont in karakterhuis waar ze opgroeide, haar ouders bouwden ernaast luxeflat

Eddy Vangroenderbeek
Een paar jaar geleden verzeilden Ingrid en Gie in de situatie van zoveel andere vijftigers: de kinderen waren het ouderlijke nest uitgevlogen en plots was het huis veel te groot voor hun tweetjes. “Toen we het daar over hadden, vertelden onze dochter Marie en haar vriend Thomas dat dit eigenlijk hun droomwoning was: een huis met karakter, in de dorpskern en vlak bij alle voorzieningen en het openbaar vervoer. Tijdens dat gesprek is de kiem voor ons gezamenlijk bouwavontuur gelegd”, vertelt Gie.

Het plan was dat hij en zijn vrouw naast de deur een nieuwbouwappartement voor de ‘oude dag’ zouden bouwen – rolstoeltoegankelijk en met een lift – en dat Thomas en Marie het ouderlijke huis naar hun smaak zouden renoveren. “We woonden eerst zes maanden samen en in die periode werd duidelijk dat een klassieke kangoeroewoning met gedeelde kamers niets voor ons zou zijn, maar we waren er meer dan ooit van overtuigd dat het een uitstekend idee was om dicht, maar naast elkaar te wonen.”

Dat is intussen een jaar het geval. Gie: “Alles verloopt erg spontaan, zonder al te veel regeltjes. Als ik de vuilniszakken buiten zet, kijk ik even of ik er een van hen kan meenemen en we geven ook wel eens overschotjes van eten aan elkaar. Maar we leiden vooral ons eigen leven en hebben onze privacy.”

Thomas beaamt. “Mijn schoonouders als buren vind ik helemaal niet erg. We kenden elkaar al meer dan tien jaar en we brachten samen verschillende vakanties door. Ik zag het 100 procent zitten, ook omdat we op voorhand een en ander doorgesproken hadden. Tot op vandaag zie ik alleen maar voordelen aan deze woonvorm. ”

Meer lezen? Het volledige artikel staat vandaag in de Pluszone en in onze weekendkrant.

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido De Laet

  Ik vind het een geslaagde combinatie, oud versus nieuw en dit met smaak gedaan. Wat ik eerder een doorn in het oog vind zijn de vele huizen die verbouwd worden door hun eigenaren die zelf vaak pretenderen dat het smaakvol gebeurt is. Het zijn vaak dit soort woningen die België "lelijk" maken. Alle respect voor mensen om het niet mooi te vinden, maar enige onderbouwing is niet terug te vinden, of nog spijtiger, enige empathie voor deze mensen hun keuze is er al helemaal niet. Spijtig.

 • Guust Gillisen

  Het is inderdaad weeral een perfekt voorbeeld voor de volgende editie van "Lelijk Belgie". Wie geeft hiervoor in godsnaam de vergunning af ?

 • ingrid joosten

  Volledig akkoord met Yves Vandeneynde. Bovendien vraag ik mij af of die ouders ook maar iéts van vroeger hebben overgehouden, of hebben die hun oudere spullen allemaal weggegooid en alles nieuw gekocht?

 • Rayan El Arami

  Jonas DeBakker: volledig akkoord.

 • ANN LIMBOS

  Geld maakt wel gelukkig he.