WOONVIDEO: Een kot hoeft geen krot te zijn: kijk binnen in drie stijlvolle en luxueuze koten

Eddy Vangroenderbeek
Tienduizenden kotstudenten zitten met hun neus tussen de boeken. Studeren doen ze tegenwoordig in alle comfort, zo blijkt uit onze bezoekjes die we een aantal van hen brachten.

Louis (20) hielp zelf mee met de renovatie van een statig herenhuis in de Antwerpse winkelbuurt. Daarna richtte hij zijn kamer en de gedeelde leefruimte in met design en kunstwerken. “Ik kocht ze met het geld dat ik verdiende met studentenjobs en ben er best fier op. Die spullen zijn niet goedkoop, maar ik zie het als een goede investering. En ik vind ze natuurlijk erg mooi.”

Benthe (19) is de eerste huurster van een studio in een volledig vernieuwd complex in Leuven. Syus Housing kleedde die compleet aan met trendy meubeltjes en er is ook een keukentje met daarachter een aparte badkamer en een slaapkamer. “Dit was de eerste studio die ik bezocht. Alles wat ik nodig had, was aanwezig, dus waarom zou ik nog verder zoeken? De ligging, pal tussen de campus en de oude stad is ook perfect.”

Emma (21) en Monique (22) delen een flat in Antwerpen. “We maakten op voorhand een paar duidelijke afspraken en zo lukt het prima om samen te wonen. Het helpt dat we grotendeels dezelfde kennissenkring hebben en dat onze vriendjes goed met elkaar opschieten. We hebben ook op hetzelfde moment examen, dus kunnen we elkaar steunen en aanmoedigen”, vertellen de dames die beseffen dat ze hier luxueuzer wonen dan op een kot. “En daar hoeven we niet eens veel meer voor te betalen.”

Meer lezen en weten wat de studenten betalen voor hun kot? Het volledige artikel staat vandaag in de Pluszone en in onze weekendkrant.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Studenten maken van een luxe flat op één jaar een krot.

 • piet devlieger

  Nog niet zo lang ben ik binnengeweest in studentkoten die er twee jaar geleden bij de verkoop even mooi uitzagen als die op de video. Toen ik zag wat de bewoners daar aangericht hadden en in welke vuilnisbelt ze leefden was ik direct een paar illusies kwijt.

 • paul van de velde

  Prachtig en netjes, en hoe denk je dat die er gaan uitzien na een schooljaar?

 • Daniëlle Vreven

  Voor de snobs natuurlijk alle luxe, een kot in Leuven voor 400 euro in een staat waar een asielzoeker nog niet in wil wonen. Een versleten bed met ranzige matras, een zetel van het stort, een degoutante wc en douche, een oude gaskachel, een versleten tafel, een stuk kleerkast , en twee stopcontacten. 2 gevaarlijke stoelen , enkel glas... een frigo van 1977 en en een fornuis die mij moeder in 1966 ook al had.

 • Timmie Smet

  Op Fochplein in Leuven zat ik in een krot samen met 2 andere studenten en betaalde ik €300 + kosten per maand: afbladderende gele muurverf, kapotte boiler, lekkende kranen, schimmel in douche, tapijt met gaten, kookvuur met kortsluiting, versleten meubilair.