WOONVIDEO: Dit huis is van stro en nee, het waait niet om

Dit huis is van stro
Eddy Vangroenderbeek Dit huis is van stro
Het huis van Matthias bestaat uit gigantische, op elkaar gestapelde strobalen van maar liefst 2,65 bij 1,2 meter. Hoewel stro vooral als ondergrond in stallen wordt gebruikt, kan het ook perfect dienen als bouwmateriaal.

“Geperst in blokken is het ijzersterk. En het isoleert uitstekend, samen met de driedubbele beglazing. De zon volstaat als verwarming en op grijze, bewolkte dagen stook ik het houtkacheltje om het lekker warm te maken”, vertelt Matthias.

Een opvallend als het bouwmateriaal is de vorm van het huis. Het dak is een zelfdragende boog die gebaseerd is op het principe dat Gaudi in de Sagrada Familia toepaste. Een rubberen bekleding met een groendaktopping houdt het strooien dak droog. Op de buitengevel is traskalk – een lava gesteente – aangebracht en dat verdraagt de slagregen. Binnen zijn de muren bepleisterd met leem. “Ik ben blij dat ik kon bouwen met een minimale impact op het milieu. Ik hoop dat dit andere mensen overtuigt om hetzelfde én zelfs beter te doen.”

Ook architect Henk Van Aelst houdt een pleidooi voor stro. “In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, trekt stro geen muizen en ongedierte aan, want het is eigenlijk een dode stengel van tarwe die geen voedsel bevat. En omdat het geperst is in balen, is het veel minder brandbaar dan los stro. Samen met de pleisterlaag aan de binnen- en buitenkant vormt het een brandwerend schild dat zo’n anderhalf uur standhoudt.”

Meer lezen? Het volledige artikel staat vandaag in de weekendkrant en in de Pluszone.

42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gaston FOUBERT

  Het peperkoeken huisje van Hansje en Grietje.

 • Geert Van de Moortele

  Doet mij denken en mijmeren aan Jommeke (zijn kapsel) en het verhaal van de vos en de kleine prins.Mooi gedaan.

 • De Waen Luc

  Dit principe bestaat al heel lang wekrt perfect,,,aan de reacties hier te lezen zijn de mensen echt dom gehouden door de media

 • Fred Fourgon

  Dit soort woningen kosten niet genoeg om te bouwen, vindt de modale Vlaming met baksteen in de maag.

 • willy goelen

  Kleistenen staan ook dicht bij de natuur . Gemaakt van klei en dan gebakken .En mortel . Er staan romeinse bouwwerken van 2000 jaar oud . Denk niet dat die strobaal 2000 jaar meegaat .