Wonen boven de Aldi: al 54 filialen hebben appartementen op dak

Een initiatiebeeld van de nieuwe 'bewoonbare' Aldi van Kortessem.
Aldi Een initiatiebeeld van de nieuwe 'bewoonbare' Aldi van Kortessem.
Aldi investeert meer dan ooit in de modernisering van haar winkelpark. Daarbij gaat de discounter almaar meer het dak op. Letterlijk. Vorig jaar werden er 95 appartementen bovenop een vestiging van de warenhuisketen gebouwd. Inmiddels zijn op die manier al 54 Aldi’s ‘bewoond’. In het nieuwste innovatieve project is zelfs een groendak voorzien, met eigen tuin én petanqueveld voor de bewoners.

Aldi bouwt in het Limburgse Kortessem aan een gloednieuwe winkel. Het moet voor de klanten de meest moderne Aldi van de nieuwe generatie worden. Maar ook de buitenkant belooft innovatief te zijn: voor het eerst zal het volledig winkeldak worden ingenomen voor bewoning. Residentie Groenstraat zal 14 luxueuze appartementen tellen, mét eigen tuinen en zelfs een petanqueveld, bovenop het dak. “In het nieuwe project gaat veel aandacht naar duurzaamheid”, zegt Dieter Snoeck van Aldi. “Zo wordt er geïnvesteerd in een ecologische daktuin - vandaar ook de naam Residentie Groenstraat – , en installeert Aldi een systeem van warmterecuperatie.”

Op het dak wordt, naast 14 luxe-appartementen, ook een petanqueveld voorzien.
Aldi Op het dak wordt, naast 14 luxe-appartementen, ook een petanqueveld voorzien.

Dat we almaar dichter bij elkaar zullen moeten gaan wonen, en hoger bouwen, heeft Aldi al langer begrepen. “Vorig jaar werden er drie nieuwe filialen gerealiseerd waarbij ook appartementen op het dak werden gebouwd: in Meeuwen (2 wooneenheden), Oudergem (69 wooneenheden) en Turnhout (24 wooneenheden)”, weet de woordvoerder.

In de Brusselse Rand werd in 2017 een gelijkaardig project met groendak boven de Aldi van Waterloo gerealiseerd, en in Sint-Genesius-Rode zijn 28 van de gebouwde 30 appartementen van het project Rhode Valley inmiddels verkocht. Kostprijs vanaf 169.000 voor het kleinste, tot 398.000 euro voor een drie slaapkamerwoonst.

Het project in Sint-Genesius-Rode telt 30 appartementen.
Aldi Het project in Sint-Genesius-Rode telt 30 appartementen.

Motor voor wijkontwikkeling

Het bouwen van appartementen is volgens Aldi, dat nergens als verkoper of verhuurder optreedt, echter geen nieuwe strategie op zich. “We bekijken de projecten geval per geval. Als de bouw van appartementen een voordeel oplevert voor de wijk, hebben we hier oor naar”, zegt Snoeck. “Zeker in een stedelijk omgeving is het veelal gewenst dat er boven de winkel die erg veel ruimte inneemt ook wooneenheden worden voorzien. Wat de bouwstijl betreft, passen we ons waar nodig aan. We gaan daarvoor in dialoog met zowel de gemeente als de wijk waar onze winkel komt. Zo vormen we geen overlast maar juist een motor voor wijkontwikkeling.”

In Waterloo realiseerde Aldi al een gelijkaardig gemengd project met bewoning.
Aldi In Waterloo realiseerde Aldi al een gelijkaardig gemengd project met bewoning.

Vooral in stedelijke omgevingen bouwt Aldi al langer woningen boven haar winkels. De warenhuisketen krijgt naar eigen zeggen vooral in Brussel almaar vaker de vraag om mee te denken over de integratie van winkels in de stadsomgeving. De retailer investeert in de hoofdstad veertig miljoen euro in negen nieuwbouwprojecten, daarbij steeds oog is voor stedelijke integratie en duurzaamheid. Onder meer ook in Gent bouwde Aldi bovenop haar winkel langs de Blaisantvest al 100 appartementen.

Onder meer het filiaal van Overpelt is een van de 54 reeds ‘bewoonde’ Aldi’s .
Aldi Onder meer het filiaal van Overpelt is een van de 54 reeds ‘bewoonde’ Aldi’s .
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Zes dagen per week de hele dag deuren en koffers van wagens die dichtgesmeten worden, vrachtwagens die komen leveren, mensen die hunne klep niet dicht kunnen houden, laat maar, niet voor mij, ik moet kunnen slapen overdag, ik werk s'nachts.

 • Martin Meuris

  Dirk Claeys: jij bent een heel grote optimist, jumbo prijzen 25% lager dan hier? Sommige prijzen zijn lager in Nl dan hier, niet alles en 25% zal op weinig producten zijn. Daarbij het feit dat in de Jumbo's in Nl meestal jonge mensen werken aan een loontje dat ver onder ons minimumloon ligt.

 • willem verhoeven

  In schoten zijn er ook appartementen voorzien,staan al leeg sinds de al di daar een nieuw filiaal hebben geopend.

 • Manten Kalle

  Slim gezien van Aldi. Nooit meer inbraken via de dakkoepels.

 • jan arnouts

  slim gezien. De bewoners kunnen hun inkopen quasi thuis doen en verder is den Aldi snachts bewaakt.