Wie bouwt moet zich aan 17 verplichte keuringen en controles houden

De meeste (ver)bouwers zijn niet altijd op de hoogte van alle verplichtingen.
Eandis De meeste (ver)bouwers zijn niet altijd op de hoogte van alle verplichtingen.
Van het keuren van je elektriciteit tot een controle van de sanitaire installatie. Wie bouwt, moet zich aan maar liefst zeventien verplichte keuringen en controles houden, blijkt uit nazicht van de bouwsite Livios. En die verlies je best niet uit het oog. “Er gebeuren nog steeds te veel ongevallen”, zegt Joris Breugelmans van controleorganisme BTV.

Voor, tijdens en na de werken ben je als bouwer verplicht om verschillende zaken te laten checken door een erkende keurder. In totaal gaat het om zeventien controles. “Dat zijn er inderdaad veel”, vindt ook Joris Breugelmans, commercieel directeur bij controleorganisme BTV. “Maar de techniek staat niet stil en jammer genoeg gebeuren er nog steeds te veel ongevallen. Met gas zijn er eigenlijk wekelijks wel problemen.”

Overheid moet sensibiliseren

De meeste (ver)bouwers zijn wellicht ook niet altijd op de hoogte van al die verplichtingen. “Het is de taak van de overheid om mensen goed te informeren en te sensibiliseren”, vindt Breugelmans. “Het zou handig zijn als bouwers hiervoor bij één aanspreekpunt terecht kunnen, maar er zijn zoveel disciplines en verantwoordelijke ministeries. Bovendien moet iedereen de mogelijkheid krijgen om zelf te kiezen bij wie ze hiervoor aankloppen.”

Woningpas goed initiatief

De komst van de woningpas in Vlaanderen is volgens Breugelmans alleszins een goed initiatief om diverse attesten dichter bij (ver)bouwers te krijgen. “Het biedt de mogelijkheid om in de toekomst ook documenten op te laden, wat toch wel vooruitstrevend is.”

Zeker dat je alle verplichte controles hebt laten uitvoeren? Bekijk hier het overzicht

Lees ook

Binnenkort identiteitskaart en energiescore voor élke woning

Elektriciteit afgekeurd: de 5 grootste fouten

Btw-aangifte bij nieuwbouw en renovatie

Bron: Livios.be

72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Vanhoedenaghe

  Logisch met zo een overdaad aan ministers en consoorten die allemaal iets willen realiseren. Afslanken is de enige mogelijke manier waar ik voor stem.

 • Paul Philippaerts

  Ongevallen, ongevallen als je hier in belgie wat dan ook wil realiseren wordt je geplukt als een kieken. Elk onozeliteit is goed genoeg om er een attest van te laten opstellen, en daar mits een kleine opleiding een expert van te maken. Dat noemen ze hier arbeidsplaatsen creëren. Puur bedrog.

 • eddy bollaert

  Regels voor de schatkist. Arm land zal ik blij zijn dat ik het hier kan afbollen.

 • Zachy Heeren

  Ben die verplichte regels van de staat kotsbeu, ze kunnen de boom in.

 • Ben Strubbe

  Misschien kan je daar ook een aantal voorbeelden van geven, Zulma Terrana ? Want ik kan er geen enkel bedenken. Bovendien bestaat de regering uit nog andere partijen die ook hun zeg doen en voorstellen formuleren. Het zijn uitspraken zoals de jouwe waardoor ik steeds meer twijfel aan het intelligentieniveau van reageerders.