Waarom we 50 procent meer huizen kopen in december

Thinkstock
Je zou denken dat we in december vooral veel cadeautjes kopen, maar blijkbaar schaffen we in deze periode ook veel vastgoed aan. In december worden er ongeveer 50 procent meer huizen en appartementen verkocht dan tijdens de andere maanden van het jaar. Dat zegt Century 21 Benelux, de grootste vastgoedgroep van België, na een analyse van de verkoopcijfers van de voorbije jaren.

In december worden gemiddeld 50 procent meer woningen verkocht dan in de andere maanden. Maar liefst 12 procent van het totaal aantal verkopen van het jaar wordt tijdens de laatste maand afgesloten. Met andere woorden: één op de acht transacties gebeurt in december.

"December is de maand bij uitstek waarin we het met z’n allen gezellig maken en we sowieso al meer aandacht besteden aan ons huis. Bovendien ligt januari in het verschiet en de start van een nieuw jaar gaat vaak ook gepaard met nieuwe projecten. Heel wat mensen willen dan op het einde van het jaar nog vlug de knoop doorhakken. Voor de makelaars zijn het trouwens ook de laatste weken om hun ‘targets’ van het jaar te halen, daarom steken ze die laatste 14 dagen nog een tandje bij", aldus Isabelle Vermeir, CEO Century 21 Benelux.

Nieuwe wetten en regels

Daarnaast hebben we ook meer tijd om rond te kijken in de vakantieperiodes. "In tegenstelling tot wat vaak verwacht wordt, is de vakantieperiode juist de meest drukke periode voor de vastgoedsector. Mensen hebben juist dan de tijd om panden te bezoeken ... en om eens grondig de rekening te maken."

Vaak geven ook nieuwe wetten en regels de vastgoedverkoop een flinke duw in de rug tijdens de eindejaarsperiode. Bijna elk jaar verandert er op 1 januari wel iets wetgevend in verband met de aankoop van een woning. En niet zelden zorgen die veranderingen ervoor dat het totale kostenplaatje duurder uitvalt. Ook dat verklaart voor een deel waarom kopers nog snel in december hun slag willen slaan.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  De meeste huizen worden in het vroege voorjaar verkocht, van midden januari tot midden april, omdat je dan vanaf de zomer van je nieuwe huis en tuin kan genieten. Van midden december tot midden januari ligt de verkoop zowat stil, Century 21 Benelux zou dat graag veranderen, lijkt mij. Fake news dus.

 • Chris Goossens

  Er worden meer woningen verkocht in de zomer (in het zonnetje), eer de akte dan komt te verlijden is het inderdaad december... Dat is de echte reden.

 • wim luyckx

  Theo, niemand is verplicht via een agentschap te verkopen.

 • Theo Beyens

  Voor +- 15.000 commissie steken ze graag tandjes bij per verkocht vastgoed . Kopers wanneer worden jullie eens wakker .

 • Frank Boghe

  Deze informatie klopt niet: tegen dat je bij de notaris bent om de finale akte te tekenen is de nieuwe wet al in voegen. Rap in december iets kopen helpt dus niet, tenzij je 3 maand geleden al de compromis getekend had bij de makelaar.