Waanzinnig wonen: deze villa in beton doet denken aan de Ark van Noach

Olo Studio
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf in te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa in beton in Polen die doet denken aan de Ark van Noach.

Alleen bestaat de Ark van Robert - Konieczny is de naam van de architect - echt. Je vindt hem in de buurt van Krakau waar hij gestrand is op een steil stuk grond. Het huis rust op een omgekeerd dak, zodat het water rondom vlotjes kan wegstromen. Net door die architecturale ingreep ziet de betonnen constructie eruit als een schip.

Jakub Certowicz

De zijgevels bestaan bijna volledig uit glas, maar dat betekent niet dat je hier ongestoord binnen kunt kijken. Aan de ene kant zitten de ramen te hoog en aan de andere kant zijn er schuifpanelen die de eigenaars dichttrekken als ze geen zin hebben in pottenkijkers. Je raakt hier ook niet zomaar binnen, want daarvoor moeten de bewoners eerst een ophaalbrug neerlaten.

Jakub Certowicz
Jakub Certowicz
Olo Studio
Jakub Certowicz
Olo Studio

De villa is samen met meer dan 60 andere droomwoningen opgenomen in het boek Homes For Our Time. Het is uitgegeven door Taschen, telt 456 pagina’s en kost 50 euro. Bestellen kan op www.taschen.com

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Meijs

  Supertoffe hut!!!

 • pierre robben

  Dit moet letterlijk en figuurlijk zowat het afGRIJSelijkste gebouw zijn dat ik in mijn leven mocht aanschouwen. Dank daarvoor.

 • Jurgen Aerts

  Trekt op niks , net een bunker ...

 • ingrid joosten

  Een overdosis beton in een prachtig landschap. Hopelijk staat het er binnen 10 jaar niet vol van die gedrochten, want als er iemand mee begint... Een mooi uitzicht heb je wel als je naar buiten kijkt. Binnenin vind ik het te eentonig. Zou ik snel op uitgekeken zijn.

 • Eric Loyens

  Een betonnen blok geen afwerking binnen waarom zou dit onbetaalbaar moeten zijn ???