Voor architect Tim Peeters is het overduidelijk: “Renovatie en herbouw zijn de toekomst”

Architect Tim Peeters: "Weersta aan de verleiding om er gewoon in te vliegen en hier en daar iets te verbeteren zonder een gecoördineerd plan van aanpak."
Tim Peeters Architecten Architect Tim Peeters: "Weersta aan de verleiding om er gewoon in te vliegen en hier en daar iets te verbeteren zonder een gecoördineerd plan van aanpak."
 De bouwsite Livios vroeg architect Tim Peeters uit Gent naar zijn beste tips voor (ver)bouwers. “Een van de belangrijkste uitdagingen in onze samenleving is open ruimte bewaren en zelfs uitbreiden, in combinatie met het creëren van nieuwe, betaalbare wooneenheden.”

1. Nieuwbouw of renovatie?

Renoveren en herbouwen zijn de toekomst. Prioriteit is het verbeteren van de woonkwaliteit in stedelijke gebieden. Soms door chirurgische ingrepen op een bestaand mooi pand, soms door opgebruikte gebouwen volledig opnieuw aan te kleden of te vervangen. Nieuwbouw hebben we nodig om tekorten aan te vullen, en kan best in heel diverse vormen en types worden bedacht, om ons patrimonium van rijwoningen en vrijstaande verkavelingswoningen aan te vullen met types die geschikt zijn voor andere soorten bewoners dan een klassiek kerngezin.

Lees ook: “Slopen is vaak beter dan renoveren”

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk van jouw ontwerpen is daar een mooi voorbeeld van?

Een project is geslaagd als het veel meer doet dan zijn eerste aanleiding -een praktisch probleem of een noodzaak- oplossen. Architectuur gaat over intellectueel vakmanschap. Als je er in slaagt van tussen de lijnen van het bouwprogramma andere opportuniteiten te vinden en deze te realiseren, dan ben je goed op weg naar een waardevol ontwerp. Het project Wolters voegt in essentie enkel een dakterras toe aan een bestaande woning. Dit was de kern van de opdracht. In de randen van deze opdracht ontstaat een verrassend nieuw gevelbeeld, een energetische optimalisatie, licht en ruimte in de woonkamers en meer. Bekijk hier meer foto’s van deze gerenoveerde rijwoning met dakterras.

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Denk op lange termijn. Bestudeer bij een verbouwing in abstractie wat behouden kan blijven en wat beter nieuw is. Wat van bedenkelijke kwaliteit is, wordt volledig vervangen. Wat goed is, wordt zonder meer behouden. Oplapwerk is slecht besteed budget. Wijzigingen aan een bouwdeel dat toch volledig vervangen moet worden, zijn vaak kostenefficiënt.

Sinds twee decennia zitten we in een trage revolutie waarbij huizen energie-technisch steeds beter in mekaar zitten. De stijgende kwaliteitseisen zorgen ook voor prijsstijgingen voor de huidige generatie bouwers, maar vanaf 2022 krijgen we wel een nieuwe stabielere kwaliteitsstandaard.

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

We hebben een traditie van zelfbouw en dadendrang als het gaat over particuliere huizenbouw. We veranderen graag iets aan een woning die we net gekocht hebben, om de woning eigen te maken en een persoonlijke stempel te drukken op onze leefomgeving. Deze spontane bouwtraditie levert soms leuke resultaten op, maar botst veel vaker met technologische kwaliteitseisen. De huidige generatie bouwers kan de kennis van de vorige generatie niet zomaar meer kopiëren, maar heeft nood aan degelijk en gecoördineerd technisch advies.

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Weersta aan de verleiding om er gewoon in te vliegen en hier en daar iets te verbeteren zonder een gecoördineerd plan van aanpak. Laat een strategisch ontwerp opmaken voor je project door iemand met grondige technische kennis op zijn minst, en liefst ook met breed vakmanschap als ontwerper. Bouw als dat helpt in fasen, desnoods met verschillende planopties voor de toekomst. Als je budget te weinig blijkt om een bouwproject grondig aan te pakken, heb geduld, spaar wat bij mekaar, en probeer het enkele jaren later opnieuw en doe het dan helemaal goed. 

TIP: Ga je binnenkort bouwen of slopen en herbouwen? Bestel dan gratis het boek ‘Verstandig Bouwen en Renoveren’ met essentiële bouwinfo, uitleg over bouwtechnieken en -materialen en handige weetjes van ontwerp tot tuinaanleg.

Lees ook

Dit is het probleem met renovaties in Vlaanderen: “We kopen te veel met ons hart”

Je woning veilig verbouwen? Met deze tips kan je aan de slag

Dit zijn de kostenbepalers bij een nieuwbouwwoning

Bron: Livios

34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Dus 200.000 uitgeven voor een krot in de rij. En dan kiezen voor de kosten om het slopen en een nieuw te bouwen of minstens 100.000 uitgeven aan een renovatie. Met die 300000 € kan je in Indonesië 50 jaar lang rentenieren zonder te werken. Met 500€ per maand heb je dan nog altijd 4 keer het minimumloon. Of er enkele rendabele ondernemingen mee opzetten om rijk te worden.

 • Robert Van Garderen

  Ik word heel moe van menses die voor mij willen bepalen wat ik zou moeten doen of zou kunnen doen. Dat bepaal ik zoveel mogelijk zelf wel. Ik zoek alleen nog een regering die mij wat laat overhouden zodat ik iets aan m’n huis zou kunnen doen.

 • Karine Roeland

  Een huis herbouwen? Dus eerst woning kopen, slopen en tenslotte een nieuwe woning bouwen? BTW is dan 21% want het is een nieuwbouw. Hoeveel kost dit grapje? De prijs van woningen is veel te hoog. Het is onze fout niet dat de bevolking drastisch toeneemt. Vroeger hadden gezinnen 1 à 2 kinderen, nu (zie sociale woningen) hebben ze er 3,4,5,... Wij moeten kleiner gaan wonen en de ministers?

 • Richard Derijcke

  Dus bouwen zal dan nog enkel voor rijke elites zijn.

 • Bob Fréson

  Ja, das juist, zolang den architect het niet moet betalen is dat in orde zeker. En zolang hij maar weelderig betaald wordt voor zijn miskleunen en fouten is het ook in orde zeker. Kom maar eens kijken wat voor fouten hier allemaal uitgestoken zijn door architecten. Je houdt het niet voor mogelijk. Maar ze zijn er wel allemaal weelderig voor betaald geweest.