Vlaming wil betonstop, maar níet kleiner wonen

Twee op de drie Vlamingen gaan akkoord met de betonstop, maar tegelijk zeggen zeven op de tien dat ze niet kleiner willen wonen.
ANP Twee op de drie Vlamingen gaan akkoord met de betonstop, maar tegelijk zeggen zeven op de tien dat ze niet kleiner willen wonen.
De Vlaming en z'n baksteen. Het leest als het begin van een goed verhaal, maar dat is het niet. 7 op de 10 willen niet kleiner wonen, al is 66% wel vóór de betonstop. Moeilijk te verzoenen cijfers. "We moeten compact wonen. Dat is niet hetzelfde als wonen in een konijnenhok", zegt de Vlaamse Bouwmeester.

Europa verplicht al haar lidstaten om tegen 2050 te stoppen met het bebouwen van open ruimte. Vlaanderen legt die deadline 10 jaar vroeger: vanaf 2040 wordt het niet meer mogelijk te morsen met kostbare stukjes grond. Veel Vlamingen vinden die maatregel goed, blijkt uit peilingen. Iets meer dan 5 op de 10 kiezen in onze stemtest 'De Stem van Vlaanderen' voor de betonstop en niet voor het bijbouwen van woningen om die betaalbaar te houden. Uit onderzoek van projectontwikkelaar Cores Development bij 1.000 Vlamingen gaat het zelfs om 2 op de 3. Goed nieuws? Niet helemaal, want 7 op de 10 voegen er onmiddellijk aan toe niet kleiner te willen wonen. Vooral gezinnen en 55-plussers weigeren ruimte af te staan, nochtans cruciaal als we het leefbaar willen houden.

Zie Zwitserland

De cijfers evolueren dan wel in de goede richting, het kan beter, zegt Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Hij bemerkt vooral onwetendheid. "We krijgen in ons land te weinig goede voorbeelden van hoe het wel kan. Zwitserland kent bijvoorbeeld een sterk woonmodel. Bouwgrond is er niet van de overheid of de burger. Mensen stappen in een coöperatie, betalen maandelijks en verwerven zo aandelen met woonrecht."

Zelfs in Nederland, ook sterk verstedelijkt, doen ze het beter: ze bouwen compacter, meer in de hoogte. "Dat stokt bij de Vlaming. Hij schakelt efficiënt wonen nog altijd gelijk aan kleiner en minder kwaliteitsvol wonen", zegt Thomas de Jong van Cores. "De compacte woning van morgen doet helemaal niet onder voor de ruime, vrijstaande woning vandaag." Volgens de Vlaamse Bouwmeester woon je in een cohousing- of verkavelingsproject met rijwoningen in stads- of dorpskern zelfs groter dan op het platteland. "Dankzij de gemeenschappelijke ruimtes. Denk aan een zwembad, een uitgeruste kelder of atelier dat je deelt, zelfs een feestzaaltje. Of een park voor de deur. Je woont dan wel dichter op elkaar, je woont groter in kansen. Flats bouwen betekent al lang niet meer konijnenkoten bouwen." Of de Vlaming zo te overtuigen valt te verhuizen? "Zet de woonbonus om in een vier, vijf jaar lang durende korting", stelt Van Broeck nog voor. "Als hij beseft dat hij zo minder belastingen betaalt, zal hij snel overtuigd raken."

Zij doen het wel: Carolien en Arne zetten de stap al. Zij renoveerden een oude rijwoning, die nu voldoet aan alle mogelijke normen.
Photo News Zij doen het wel: Carolien en Arne zetten de stap al. Zij renoveerden een oude rijwoning, die nu voldoet aan alle mogelijke normen.

Arne De Graeve en Carolien Van Hecke hebben de stap al gezet. Het jonge koppel kocht een oude rijwoning in Wetteren - bewoonbare oppervlakte: 120 vierkante meter - en renoveerde twee jaar. "Onder het motto 'als iedereen voor zijn eigen deur veegt, is heel de straat schoon' kozen we er heel bewust voor geen nieuwe open ruimte in te nemen. We snappen niet dat er nog gebouwd wordt op dezelfde manier als 40 jaar geleden, met ieder z'n eigen lapje grond en alleenstaande woning. En waarom zou je niet willen wonen in een centrum waar alles te voet lukt?"

Bamboevloer

Hun woning voldoet bovendien aan alle normen die de toekomst stelt: isolatie met papiervlokken en vlas, een zonneboiler, bamboevloer... "Nog al te vaak worden initiatieven om kleiner te wonen of andere samenlevingsvormen op te zetten niet of nauwelijks ondersteund." Dat beaamt ook De Jong. "Ze noemen ons kort door de bocht betonboeren, maar gemeenten zijn bang om te verstedelijken. Een krachtig ruimtebeleid is onontbeerlijk."

222 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sebastian Peeters

  De bouwmeester heeft ook al veel naar huizenjagers gekeken. Daar wenst iedereen in de drukte te gaan wonen en liefst zo klein mogelijk.

 • Andre Perneel

  Ik voel ze al komen , op hun sokken wel is waar , wie een te grote woning betrekt met te weinig mensen zal verplicht worden migranten te huisvesten ! Nog wat geduld mannekes , binnen een tiental jaar is het een feit !!

 • Daisy Vanreet

  Wij moeten niet dansen naar de pijpen van die ministers, zij moeten zorgen dat hun klanten (wij, niet de industrie) tevreden zijn en niet andersom. Als er teveel volk is neem daar dan maatregelen tegen.

 • anna vandenberg

  Bene Devos, veel huidige zestig plussers zijn veel actiever in hun vrijetijdsbesteding dan tweeverdieners die na een lange werkdag doodmoe thuiskomen, als ze iets burgerzin hebben en de actieve offeren zich één dag per maand op voor de hoogbejaarden zal het wel blijven draaien. Ik denk niet de jongeren uit een andere cultuur voor onze bejaarden gaan zorgen.

 • Marko Decandt

  Hier vraagt iemand waarom iedereen per se een nieuwbouw moet hebben ipv renoveren? Gemakkelijk antwoord, ik heb namelijk ook een nieuwbouw, de te renoveren huizen die we bezochten, kostten zoveel als mijn nieuwbouw en nu heb ik alles van in het begin al nieuw. En alles is dan nog naar mijn goesting gebouwd ook. De mensen die verkopen moeten is realistisch worden in hun prijzen.