Vlaming vindt energiezuinigheid belangrijk, maar renoveert onvoldoende

photo_news
Voor 9 op de 10 Vlamingen is energiezuinigheid een belangrijk thema, en voor de helft zelfs heel belangrijk, maar toch voldoen slechts vier op de tien woningen aan de energienorm. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse bevraging "Rationeel Energiegebruik in Vlaanderen", door het Vlaams Energie Agentschap.

Die enquête werd vanochtend voorgesteld bij de opening van de BIS-beurs, een bouwbeurs, door Vlaamse ministers Bart Tommelein en Joke Schauvliege. Tommelein leert uit de resultaten onder meer dat de Vlaming te weinig op de hoogte is van steunmaatregelen van de overheid om te renoveren. "Daar moet verandering in komen", zegt Tommelein. Hij legt de klemtoon op "benoveren", of beter renoveren.

Dakisolatie is de meest aanwezige isolatie: 85 pct van de woningen heeft geheel of gedeeltelijke dak- of zoldervloerisolatie. Spouwmuurisolatie staat met 47 pct op de tweede plaats. Nog niet alle woningen (1 op de 10) hebben dubbelglas. Goed zeven op de tien Vlamingen verwarmen met aardgas. Wie een eigen CV-installatie op aardgas heeft, heeft in driekwart van de gevallen een condensatieketel. Ruim een op de tien Vlamingen wil de komende vijf jaar investeren in isolatie, glas en HR-verwarmingsketels.

Geen prioriteit

De meest genoemde reden om toch niet te renoveren is "geen prioriteit". Daarnaast spelen ook een gebrek aan financiële middelen of een te lange terugverdientermijn. Het gebrek aan kennis over de Vlaamse steunmaatregelen om te renoveren wil Tommelein nu bijspijkeren. "Want minder energie verbruiken, vertaalt zich immers in een lagere factuur."

Tommelein wijst erop dat de Vlaamse Energielening recent hervormd werd, om renoveren een boost te geven. Ook andere bestaande middelen zullen meer aandacht krijgen. 

Het Vlaams Energie Agentschap peilt om de twee jaar naar het energiebewustzijn en -gedrag bij ruim 1.000 Vlamingen.

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob(Robert) Bruyland

  Is dat netwerk ondertussen niet voor een groot deel van ons

 • Jan Verstrepen

  En met welk geld moet dat gebeuren, de regering heeft ons leeg gepluimd en de NVA heeft onze sociale zekerheid kapotgemaakt, dus vertel ons eens hoe we dat zouden moeten doen?

 • Jean Bracke

  Hoe minder we met z'n allen verbruiken, hoe duurder elke energievorm/eenheid wordt: de winsten voor de aandeelhouders moeten nl. op peil blijven. Bovendien: subsidies worden opgeslokt door aannemers, eens de subsidiëringsperiode voorbij, kelderen de prijzen en wordt wat dan geplaatst wordt performanter dan ooit tevoren ...

 • Anne Marie De Keersmaecker

  Men moet wel eerst het geld hebben om de verbeteringswerken te doen,het is eerst betalen en dan 'iets' terug krijgen,enfin iets is beter dan niets.Enkel de gegoede burger kan zich zonnepanelen veroorloven en de grote fabrieken,zij krijgen nog betaald ook.Maak het makkelijker voor de modale werkman om zulke dingen te betalen en beloon de gewone hardwerkende man i.p.v. ze te stropen met de veel te dure energie rekeningen.

 • JAN krommentak

  Het is een kluwen van subsidies die constant veranderen mensen willen wel maar als men de normen maar blijft aanpassen dan hou ik en anderen de boot af nu leest men zelfs verhalen van over isoleren dat gezondheid problemen geeft of schimmel en zonnepanelen daar moet men zelfs voor betalen wanneer je stroom op het net zet , zolang men bepaalde zaken niet beter gaat toelichten zal die onzekerheid blijven duren en komt van uitstel afstel en de doelstelling niet gehaald