Vermogen van twee haardrogers
volstaat voor verwarming van dit passiefhuis in Kapellen

Deze halfopen passiefwoning in Kapellen wordt gekoeld en verwarmd via de aarde.
architectenbureau Jan Stranger Deze halfopen passiefwoning in Kapellen wordt gekoeld en verwarmd via de aarde.
Een ruime halfopen passiefwoning voorzien op een klein perceel. Met die opdracht ging architectenbureau Jan Stranger aan de slag in een nieuwe verkaveling in Kapellen.

 “De bouwheren vroegen ons om een passiefhuis te ontwerpen”, vertelt architect Jan Stranger. “Daarom hebben we het volume van de woning zo compact mogelijk gehouden. Met als bijkomend voordeel dat er ook zoveel mogelijk tuin overblijft.” Het resultaat is een woning met een E-peil van 15 en een totale oppervlakte van 176 m2.

Lees ook: Wat is een passiefhuis?

Slimme ingrepen

 “Door grote raampartijen en overvloedige lichtinval voelt die erg ruim aan”, vindt Jan Stranger. “Dat komt ook door enkele slimme ingrepen in het ontwerp. Zo staat de grote leefkeuken met eiland centraal in het leven van de bewoners en in het ontwerp van de L-vorminge leefruimte. De grote ramen op de zuidgerichte zijgevel laten daglicht tot diep in de leefruimte binnenvallen.” De ramen in de voor-, zij- en achtergevel kregen automatisch gestuurde screens. Ze gaan omhoog of omlaag in functie van de zon (zonnesensor op de gevel) en binnentemperatuur.

Ongestoord spelen

Op de eerste verdieping geeft de dressing een luxegevoel aan de ouderslaapkamer. “Daarnaast hebben we er een multifunctionele ruimte voorzien”, zegt Stranger. “Indien gewenst, kan die worden afgesloten om er een vierde slaapkamer van te maken. Doordat de trap in de inkomhal zit en niet in de leefruimte, kunnen de kinderen zich hier ook helemaal uitleven zonder iemand te storen.” Onder het dak bevinden zich nog twee slaapkamers en een berging voor de technieken. Bekijk hier alle foto’s van het passiefhuis.

Maximale zonnewinsten

Jan Stranger voorzag de berging strategisch aan de voorgevel, om het voorste dakvlak volledig te benutten voor zestien zonnepanelen. Die compenseren het elektrisch verbruik van de woning. “Nochtans heeft dit passiefhuis op het eerste zicht niet de meest ideale oriëntatie om optimaal gebruik te maken van zonne-energie en -warmte. Maar door compact te bouwen met grote raampartijen, zonder in te boeten op privacy en gebruiksgemak, worden de zonnewinsten in de woning gemaximaliseerd.”

Doorgedreven geïsoleerd

“Bij het optrekken van deze passiefwoning hebben we veel aandacht besteed aan luchtdichtheid en doorgedreven geïsoleerd. In de muren en scheidingsmuur zit 20 cm PUR, op de platte daken 30 cm PUR en in de hellende daken zitten zelfdragende sandwichpanelen met 20,5 cm PUR.” Daarnaast zijn de technieken zo beperkt (en goedkoop) mogelijk gehouden. De woning kreeg enkel een compacttoestel. “Dit zorgt voor de balansventilatie (systeem D), het sanitair warm water en heeft een beperkt verwarmings- en koelingsvermogen”, legt Jan uit.

Koelen en verwarmen via de aarde

“De inblaaslucht van de ventilatie heeft een bodemwarmtewisselaar met een horizontaal captatienet. Hierdoor wordt de ventilatielucht in de winter opgewarmd met aardwarmte terwijl in de zomer de temperatuur van de bodem ervoor zorgt dat de ventilatielucht op een passieve manier wordt gekoeld. Enkel de badkamer wordt bijkomend elektrisch verwarmd. Deze woning heeft dus geen gasaansluiting en geen traditioneel verwarmingssysteem. Je kan een passiefwoning op temperatuur houden met 4000 Watt aan energie. Dat komt overeen met het vermogen van twee haardrogers!”

Meer weten over hernieuwbare energie? Bestel gratis tal van folders over hernieuwbare energie op de bouwsite Livios en krijg het aan huis geleverd. 

Lees ook:

Verwarmen zonder verspillen doe je in 3 stappen

Karel betaalt slechts 250 euro per jaar voor verwarming én warm water. Dit is zijn geheim!

Dit zijn de meest voorkomende bouwgrondproblemen (en de oplossingen ervoor)

Bron: Livios