Verlicht je woning als een pro met deze 5 tips

Om het binnen gezellig te maken is verlichting de nummer één sfeermaker.
Signify Om het binnen gezellig te maken is verlichting de nummer één sfeermaker.
De dagen worden weer korter. Om het binnen gezellig te maken, is verlichting de nummer één sfeermaker. Maar hoe pak je het aan? Vijf lichtadviseurs delen hun ultieme tip op de bouwsite Livios.

1. “De juiste verlichting op de juiste plaats”

“Samengevat in één zin: zorg voor de juiste verlichting op de juiste plaats”, adviseert Karen Baes, lichtadviseur bij Deltalight. “In de woonkamer heb je genoeg met enkel sfeerverlichting, bijvoorbeeld een hang- of staanlamp. Maar in een keuken heb je zowel sfeerverlichting als functionele werkverlichting nodig. Boven je werkzone heb je goede functionele verlichting nodig, zoals spots. Boven je eettafel kan je werken met lijnverlichting of een hanglamp. Waar het op neerkomt: verlicht niet te veel, maar ook niet te weinig.”

Leestip: In elke kamer de juiste verlichting

2. “Verlicht eerst je geest, daarna je woning”

“De ultieme verlichtingstip bestaat waarschijnlijk niet”, zegt Francis Vandecaveye, lichtadviseur bij Fantasia verlichting. “Maar ik adviseer altijd om eerst je geest te verlichten en daarna pas je woning. Met andere woorden: denk eerst goed na wat je met je verlichting wil doen voordat je de lichtpunten laat plaatsen en een armatuur kiest. Daarnaast is ook flexibele en aanpasbare verlichting belangrijk. Het is echt een pluspunt als je bij eenzelfde toestel de kleur, de kabellengte of het lamptype kan aanpassen naar je eigen wensen.”

Leestip: Maak werk van een lichtplan voor je woning

3. “Combineer voor een gezellige sfeer”

“Voorzie niet enkel in het midden van je plafond een lichtpunt, maar combineer staande lampen, wandlampen, kast- of schilderijverlichting met schemerlampen om een gezellige sfeer te creëren”, adviseert Sylvie Haumont van Italight. “Zo kan je de verlichting in je woning afstemmen op iedere situatie of op je behoeftes. Denk tijdens het bouwproces eerst goed na waar je de meubels gaat plaatsen of waar je schilderijen en foto’s wil hangen. Daarna kan je pas bepalen waar er lichtbronnen moeten komen.”

Combineer verschillende lampen voor een gezellige sfeer.
Signify Combineer verschillende lampen voor een gezellige sfeer.

4. “Doseer met licht”

“Mijn ultieme verlichtingstip: doseer met licht en zorg voor het juiste type verlichting op de juiste plaats”, vertelt Celine De Gussem, lichtadviseur bij Lightpoint. “Het juist inplannen van licht in functie van de ruimte is belangrijk. Zo horen spots niet overal thuis. Daarnaast vind ik ook een flexibele inrichting en creativiteit belangrijk. Doe af en toe iets onverwacht, iets waar je in eerste instantie niet meteen aan zou denken.”

5. “Tover met lichtkleur”

“Kies verlichting waarbij je met de kleurtemperatuur van de lichtbron kan spelen”, adviseert Sam Reynaert, lichtadviseur bij Wever & Ducré Lighting. “Licht heeft een grote invloed op ons. Koudere kleurtemperaturen (> 3.000 K) helpen ons te ontwaken, terwijl warmere kleuren (< 2.700 K) ons eerder helpen te ontspannen. Uiteraard blijft de functiebepaling van de ruimte belangrijk om het juiste type verlichting te kiezen, maar met dimbare verlichting kan je één ruimte op verschillende manieren beleven. Zo tover je de sfeer in de ruimte om naargelang je gemoed.”

Leestip: ledverlichting dimmen in 8 stappen

Lees ook:

Zo kies je de perfecte lamp

Verlicht je woning energiezuinig in 5 stappen

Wat met je tuinverlichting?

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric De landtsheer

  met de aankomende energietarieven is een revival van kaarsen aan de orde

 • dirk claeys

  Vroeger gingen we met onze elektriseermachine naar de toonzaal van een interieurwinkel, die 45% van de verkoop op commissie ontvangde ! Nu kopen we alles bij alie express in China, 10 goedkoper !

 • Ivan Gabriels

  Nie meer dan nodig om te zien.Energiebesparen is men ding!

 • Gerrit Malego

  En zorg vooral voor een goedgevulde bankrekening vooraleer je met licht gaat toveren ...

 • Dirk Dierckx

  Adviseurs of experts zijn tegenwoordig in, laat de mensen gerust en zelf bepalen wat ze graag zien. Als ik ‘must have’ in een advertentie zie, koop ik het zeker nooit.