Van sombere rijwoning tot industriële loft. "Uitbouw in staal is echte blikvanger"

Een geslaagde metamorfose met een uitbouw in staal als absolute blikvanger.
De Lange architectuur Een geslaagde metamorfose met een uitbouw in staal als absolute blikvanger.
Een donkere, gesloten rijwoning in Sint-Niklaas omtoveren tot een licht en modern huis met industriële look. Architect Kristof De Lange ging de uitdaging aan. "De uitbouw in staal is een echte blikvanger", vertelt de architect aan bouwsite Livios.

Een woning uit 1928 met een industriële achterbouw. Dat was de vertreksituatie voor architect Kristof De Lange. “In de loop van de jaren is die achterbouw regelmatig aangepast en kreeg de woning donkere en gesloten leefruimtes. Daarom wilden we de woning terug open maken richting de tuin. De bewoners houden van een industriële look. En dat zie je duidelijk in het ontwerp: we kozen voor staalskeletbouw, ruwe bakstenen wanden en een stalen sheddak.”

Lees alles over staalskeletbouw. 

In plaats van traditionele welfsels kreeg deze woning een stalen sheddak.
De Lange architectuur In plaats van traditionele welfsels kreeg deze woning een stalen sheddak.

Een sheddak is een dakopbouw die je vooral bij industriële gebouwen ziet. Het lijkt op de tanden van een zaag, waarbij je een afwisseling krijgt van een schuin en een opstaand vlak. Daarin zitten zoveel mogelijk ramen verwerkt om daglicht binnen te krijgen.

Wonen in de tuin

Binnenin is de woning open van voor tot achter. “De grens met de tuin vervaagt door de vloer tot buiten door te trekken, maar ook door het slanke schrijnwerk en het naar achter toe opgaande dak. Door al deze slimme ingrepen voelt het voor de bewoners aan alsof ze in de tuin wonen. We brachten ook de plafonds terug op hun oorspronkelijke hoogte en maakten verschillende doorsteken: vanuit het bureau, voor de trap en voor de nieuwe inkom. De authentieke voorgevel bleef onaangeroerd.”

De zichtbare ruwbouwelementen, zoals de staalstructuur en de rode bakstenen muren, geven de woning karakter.
De Lange architectuur De zichtbare ruwbouwelementen, zoals de staalstructuur en de rode bakstenen muren, geven de woning karakter.

Stille getuigen

Met het sheddak verwijst Kristof De Lange subtiel naar de oorspronkelijke industriële achterbouw, waarvan de stalen liggers in de tuin nog stille getuigen zijn. “Het dak laat daglicht binnen stromen tot diep in de woning. De verschillende hellingen zorgen ook voor een speels effect en een spontane verdeling van de ruimtes. De aansluitingen van de liggers, kolommen en stalen plafondplaten zijn minimalistisch uitgevoerd. Het schrijnwerk lijkt zelfs deel uit te maken van de staalstructuur omdat het rechtstreeks is aangesloten tegen de profielen.”

De grens met de tuin vervaagt door de grijze vloer in polybeton tot buiten door te trekken.
De Lange architectuur De grens met de tuin vervaagt door de grijze vloer in polybeton tot buiten door te trekken.

De meerwaarde van staal

Om het lichte effect in huis nog te versterken, koos Kristof voor een wit staalskelet. “Die geeft een mooi contrast met de grijze vloer in polybeton. De zichtbare ruwbouwelementen, zoals de rode bakstenen muren, geven de woning karakter en maken opvallende decoratie overbodig. We zijn heel blij met dit project. De uitbouw laat perfect zien hoe staal kan bijdragen tot aangename, strakke en hedendaagse leefruimtes.”

Lees alles over betonvloeren.

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sonja Deklink

  Hoe rijker hoe zotter, alles om marginaal heftig met geld te kunnen gooien ! Jaloers , nog in geen 1000 jaar , kunst ? In de psychiatrie misschien. Kunst is wel iets anders dan dit mottig krot, huur nog liever een garagebox; dat is pas kunst.

 • magda de munck

  Wat er mooi is aan 35 soorten afgekapte bepleistering van oude muren??? Ik zie het niet.

 • Tina Colpaert

  Mooi gedaan kosten plaatje als je dit alles moet laten doen door stielmannen?En heel veel stof van zo muren die niet bezet zijn heb ook ooit zo een huisje gehad!

 • Loesje Vranken

  Véél lichtinval, maar ..... de afwerking als je tot in de puntjes ziet is er niet, die muren binnen en buiten zijn zo immens lelijk, ik had er overal een mooie steen voorgezet. Buiten zou ik die metalen steunbalken vermeerderen en dan voor twee derde of de helft een glazen ondervloer laten plaatsen, zo heb je nog een ruimte meer om te leven, afgezet met glazen panelen en schuifdeuren. In het onderste tuingedeelte komt dan een draaitrap om zo naar boven te gaan.

 • Mathias Vanbrabant

  Deze reacties bewijzen dat deze woning verheven is dit een kunstwerk. Zoals elke goed kunstwerk maakt deze architect met zijn werk emoties los. Hij verlaat de platgetreden paden en zet mensen aan tot denken. Een mening is goed en dat dan respectvol aanbrengen is nog beter.