Van deze 5 vragen liggen (ver)bouwers wakker

Moet ik een voorschot betalen? Heb ik een vergunning nodig? Elke (ver)bouwer breekt zich hier wel eens het hoofd over.
Thinkstock Moet ik een voorschot betalen? Heb ik een vergunning nodig? Elke (ver)bouwer breekt zich hier wel eens het hoofd over.
Heb ik een vergunning nodig voor deze werken? Moet ik al dan niet een voorschot betalen? Elke (ver)bouwer breekt zich hier wel eens het hoofd over. De bouwsite Livios helpt je op weg met het antwoord op vijf vaak gestelde vragen.

1. Voorschot betalen: ja, maar...

Als je (ver)bouwt ben je het ongetwijfeld al tegengekomen: een aannemer die een voorschot op zijn factuur vraagt. Enerzijds begrijpelijk aangezien zij grondstoffen en materialen aankopen om bij jou aan de slag te gaan. Anderzijds vraag je je waarschijnlijk wel af of dit geen probleem kan geven. Of hoeveel zo’n voorschot maximaal mag bedragen. 

Tip: Voorschot betalen? Dit zijn je rechten en plichten als (ver)bouwer.

2. Vergunning nodig?

Een boom rooien, een veranda zetten, een extra dakraam voorzien, … Welke klus of verbouwing je ook plant, je vraagt best eerst na bij de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente of stad of je hiervoor geen vergunning nodig hebt. In sommige gevallen volstaat het bijvoorbeeld om deze werken enkel te melden. Was je hiervan niet op de hoogte en wil je bepaalde werken toch nog vergund krijgen? Ook dan vraag je best na de bij de dienst stedenbouw of de werken geregulariseerd kunnen worden. Anders loop je het risico op een sanctie. Dat kan een geldboete zijn maar ook het herstellen van de situatie in de oorspronkelijke staat.

3. Zichtbaar of verborgen gebrek?

Je kan niet wachten met verhuizen naar je pas gekochte of gebouwde woning. Maar dan ontdek je plots gebreken of constructiefouten in de woning die je voordien niet had opgemerkt. Het overkomt heel wat (ver)bouwers. Wat kan je in zo’n situatie doen? Voor echte bouwfouten door een architect of aannemer kan je je steeds beroepen op de tienjarige aansprakelijkheid. Het overkwam ook dit koppel uit Ham. Lees hier hun verhaal.

4. Hou je buren te vriend

Beter een goede buur dan een verre vriend. Het is misschien een cliché, maar goede contacten onderhouden met je buren is in jouw voordeel. Maar al te vaak ontaarden kleine ergernissen, over bijvoorbeeld het snoeien van de haag of overhangende boomtakken, in ware burenruzies. Hoe je dit vermijdt? Deze tips van bemiddelingsexpert Mike Gelders helpen je alvast op weg.

5. Waar vind ik modeldocumenten?

Om een afspraak echt bindend te maken, leg je ze best vast in een geschreven overeenkomst. Weet je niet hoe je daaraan begint of wat er in zo’n document zeker moet vermeld staan? Dan ga je waarschijnlijk op zoek naar voorbeelden waarop je je kan baseren. Om er zeker van te zijn dat je niets uit het oog verliest, hebben we samen met advocatenkantoor Monard Law enkele modelcontracten opgesteld die je op Livios gratis kan downloaden. Hier vind je een overzicht van de tien populairste contracten.

Lees ook:

Appartement renoveren? Deze pijnpunten duiken altijd op

Zo stel je je aannemer aangetekend in gebreke

De syndicus: dit zijn zijn taken

Bron: Livios

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jonathan Borgo

    Das ook wel zever. Ik ben zelfstandige en niet alle groothandels geven korting bij contante betaling en zeker niet altijd twee procent.

  • Albert Hessens

    Voorschot betalen? Goed zot ja. Beste mensen, nooit nooit nooit nooit doen .... Geef nooit geld aan iemand voor iets dat er niet is ... Het risico is voor hen en niet voor de klant, dat is nu eenmaal zelfstandig zijn? Ander word je maar werknemer, dan heb je dat risico niet. Ze gaan het benodigde materiaal maar halen en komen leveren met factuur en dan betaal ik cash of met betaalterminal ...

  • Georget PAPPENS GEORGET

    Voorschot betalen???? Geen sprake van bij mij. Goederen geleverd, factuur ingesloten en direct betalen -2% korting contante betaling. De aannemer krijgt dit ook van de fabrikant... Indien hij niet akkoord is.. dan kan hij opkrassen. Goede afspraken maken goede vrienden. Als ze bij mij stookolie leveren hebben ze een terminal mee, en betaal ik direct na de levering...