Van dakpannen met geïntegreerde cellen tot complete PV-daken: zonnestroom was nog nooit zo mooi!

Geïntegreerd PV-systeem
Monier Geïntegreerd PV-systeem
PV-panelen zijn weer populair; vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 41.296 installaties bij. Wil jij ook gratis zonnestroom, maar zie je ertegen op om je dak te ontsieren met opvallende panelen, ga dan voor dakpannen of leien met geïntegreerde zonnecellen, of zelfs een compleet zonnedak. Kamp C, het Antwerpse centrum voor duurzaam bouwen, legt in een artikel op de bouwsite Livios uit hoe dat precies werkt!

Jaar na jaar zien fabrikanten de vraag naar geïntegreerde zonnepanelen stijgen. De meeste mensen kiezen voor klassieke zonnepanelen. Maar wie van een esthetische, onopvallende look houdt, verkiest zonnepannen of -leien op zijn dak. Deze werken op dezelfde manier als opbouwpanelen, alleen de bevestiging is anders. Bij inbouwmontage wordt je dakbedekking op bepaalde plaatsen door PV-panelen vervangen, die waterdicht worden afgewerkt.

In vergelijking met klassieke panelen gaat het bij zonnepannen en -leien om kleinere PV-modules.
Smartroof In vergelijking met klassieke panelen gaat het bij zonnepannen en -leien om kleinere PV-modules.

“In vergelijking met klassieke panelen gaat het bij zonnepannen om kleinere PV-modules”, vertelt Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C. “Ze worden aan elkaar gelinkt tot één werkend geheel. Dat houdt ook in dat er meer installatietechniek nodig is op het dak. Al die verschillende dakpannen of leien moeten elektrisch met mekaar verbonden worden. Een aantal fabrikanten levert de zonnepannen ook als één module. De pannen zijn dan aan elkaar gelinkt tot een dubbele of viervoudige module.”

Voordelen van zonnepannen of -leien:

• Geen opbouwpanelen op je dak
• Ze kunnen makkelijk vervangen worden
• Je laat naast zonnepanelen ook meteen je dak leggen
• Je moet geen gespecialiseerde firma inschakelen, je dakdekker kan ook de zonnecellen plaatsen
• Combineerbaar met klassieke dakpannen of leien

Nadelen:

• Kostprijs
• Ingewikkeldere installatietechniek
• De zonnecellen gaan minder lang mee dan je dakbedekking (vervangen is wel mogelijk)
• Niet voor platte daken
• Lager rendement dan klassieke zonnepanelen• Langere terugverdientijd

Volledig zonnedak

Het Entegre-zonnedak
Izen Het Entegre-zonnedak

Nog een stap verder dan zonnepannen of -leien gaat het Entegre-zonnedak van de firma Izen. De panelen worden rechtstreeks gemonteerd op de pannenlatten en kunnen het hele dak bedekken. Resultaat: een strak dak.

Benieuwd naar de opbrengst van deze esthetische alternatieven? Lees het volledige artikel op Livios.

35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van Dyck

  Zoals steeds bij nieuwe producten.. duur in verhouding met bestaande producten. Maar wees gerust, de prijs zal zeker zakken en zowel kwaliteit als opbrengsten zullen verbeteren. Dan nog eens veel mooier dan de huidige systemen. De toekomst dus!

 • luc luyckx

  Zonnepanelen zitten nog altijd vol met cadmium of het alternatieve silicum.Dit staat op de verboden lijst van de EU net als lood,kwik en chroom.De EU heeft echter besloten dat cadmium in zonnepanelen is toegestaan omdat....Ze zadelen onze kleinkinderen op met de asbest van de toekomst.Gelobby! klinkt als hoorngeschal voor een hinderlaag. Klokkenluiders vergaat het meestal niet goed.Voorbeelden genoeg

 • Peter Van de Velde

  Wat een lof...onze kleinkinderen zullen het niet begrijpen dat die dingen enkel stroom leverden als er wat zon op scheen, hoog tijd om een doeltreffender ,kleiner systeem te ontwikkelen die zowel bij goed of slecht weer energie kan produceren. Idem de windmolens, gigantische bouwwerken die per stuk relatief weinig energie opwekken en het uitzicht op de natuur stilaan maar zeker ten slechte zal komen.

 • louis van hoeylandt

  Guido Bauwens@wil je mss ook even vermelden dat u 2/3 wel word betaald door diegene zonder die rommel op hun dak

 • Dries Crombez

  Regeringen geven eerst een pak subsidies, de ontwikkeling van de panelen schiet voorruit. Daarna graaien ze terug. Volgende stap elektrische autos Nu heb je de voordelen maar binnen een paar jaar betaal je recupel van 15.000? Of de stroomprijzen x2