Twee wolkenkrabbers in Benidorm worden neergehaald: te dicht bij zee gebouwd

De twee identieke wolkenkrabbers tellen elk 22 verdiepingen.
PEPE OLIVARES De twee identieke wolkenkrabbers tellen elk 22 verdiepingen.
Voor de tienduizenden Belgen die elk jaar hun vakantie doorbrengen in Benidorm of er overwinteren, verandert binnenkort het vertrouwde kustbeeld. Het Spaanse hooggerechtshof besliste immers dat twee wolkenkrabbers afgebroken moeten worden omdat ze te dicht bij zee zijn gebouwd.

In 2005 gaven de autoriteiten in Valencia de toestemming voor de bouw van het project Gemelos 28 nabij Punta Llisera in Benidorm. Niemand keek ervan op, want de twee identieke blokken met in totaal 168 appartementen zijn de zoveelste wolkenkrabbers in de skyline van de populaire badplaats aan de Costa Blanca. Alleen vallen deze twee torens meer op dan de meeste andere, omdat ze zo dicht bij de zee staan.

Te dicht, zo blijkt. Daarom besliste een rechter al in 2012 dat de bouwvergunningen ten onterechte werden afgeleverd. Ook het hooggerechtshof oordeelt nu dat de twee torens illegaal zijn gebouwd en daarom moeten ze zelfs afgebroken worden. De lokale autoriteiten krijgen drie maanden de tijd om een plan uit te werken om de eigenaars - die indertijd tussen de 400.000 en 700.000 euro betaalden voor hun optrekje - te vergoeden. De compensaties en de afbraakkosten kunnen oplopen tot meer dan 100 miljoen euro. Sommige eigenaars durven te betwijfelen of het ooit tot een effectieve afbraak komt.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Hypocriete uitspraak, de nieuwe Spaanse wet zegt dat elk gebouw binnen de 100 meter vanaf de vloedlijn gerekend, afgebroken moeten worden. Dit uitvoeren zou een gigantische economische catastrofe zijn. Bijna alle gebouwen in welke kustplaats dan ook voldoet niet aan deze norm.

 • christophe van boom

  het gevaar in Spanje. Staat vol van overtredingen. Ken gevallen die al meer dan 30 jaar aanslepen... viva Europa haha

 • Erwin De Meyer

  Spuit wat zand bij , leg wat kiezeltjes bij en water is er al.

 • Juliaan Van Reeth

  Niet alleen in Benidorm. Spanje heeft haar hele kust, van noord naar zuid, ontsierd, verminkt en zo goed als verwoest door de Europese subsidies te misbruiken voor de immobiliensector waardoor zowel de makelaars als de plaatselijke politici schatrijk werden. Ondertussen liep het Spaanse binnenland leeg omdat de mensen daar geen water meer hadden. En wat deed Europa? Niks, nul, nada.

 • Chris Deckers

  Als het zeewater stijgt zoals beweerd wordt, gaan de slopers binnenkort vééééééél werk krijgen.