Kijkwoningen

Gesponsorde inhoud

Stel jezelf deze drie vragen voor je aan nieuwbouw begint

Bouw je met een sleutel-op-de-deurfirma, dan heb je vaak de keuze tussen een eigen architect of samenwerken met een architect van de firma.
Getty Images Bouw je met een sleutel-op-de-deurfirma, dan heb je vaak de keuze tussen een eigen architect of samenwerken met een architect van de firma.
Een geslaagde nieuwbouw begint bij een verfrissende kijk op hoe je wil wonen. Een goed ontwerp is al het halve werk. Daarna komt het erop aan om je bouwplan zo goed mogelijk te vertalen naar de praktijk. En dat doe je gelukkig niet alleen, maar met bouwpartners die hun steentje bijdragen aan het geheel.

De ontwerpfase van je nieuwbouw is hét moment om na te denken over hoe je wil wonen. Niet alleen over het uitzicht van je woning, maar vooral over je gebruikscomfort en de waarde van je huis op lange termijn. Wie weloverwogen keuzes maakt, profiteert daar achteraf dubbel en dik van. Het ontwerp is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van je architect. Bouw je met een sleutel-op-de-deurfirma, dan heb je vaak de keuze tussen een eigen architect of samenwerken met een architect van de firma.

Voor een persoonlijk voorstel heeft je architect voldoende input van jou nodig. Met hoeveel mensen gaan jullie in het huis wonen? Welke ruimtes en functies moeten er zeker in? Heb je andere specifieke wensen, bijvoorbeeld op het vlak van energieverbruik, bouwtechniek, akoestiek of toegankelijkheid? Laat je architect ook weten wat je mooi vindt en wat niet. Als voorbereiding op dat eerste contact met de architect moet je jezelf vooraf zeker deze drie vragen stellen. 

1. Wat is je budget?

De architect zal vragen naar je bouwbudget. Om snel te achterhalen of jouw wensen compatibel zijn met dat budget, hanteren architecten vaak een prijs per vierkante meter. Een richtprijs die we in dat verband kunnen meegeven, is 1.300 à 1.400 euro per vierkante meter, inclusief btw en architectenkosten. Let wel: deze richtprijs is eerder aan de lage kant. Veel hangt af van de afwerking van je woning en van je keuzes inzake energieprestaties. De bouwsite Livios deed een rondvraag bij een 30-tal bouwbedrijven. Daaruit bleek dat de gemiddelde prijs van een BEN-woning een eind boven 1.500 euro per vierkante meter ligt, inclusief btw. Met een gemiddelde oppervlakte van 130 vierkante meter kom je zo al snel uit op een vereist bouwbudget van meer dan 200.000 euro, exclusief bouwgrond. Maar in de praktijk loopt het budget van veel nieuwbouwwoningen nog hoger op. 

De richtprijs voor een nieuwbouwwoning is 1.300 à 1.400 euro per vierkante meter

2. Heb je een voorkeur qua bouwtechniek?

Misschien heb je al een bepaalde bouwtechniek in gedachten, zoals houtskeletbouw of betonbouw? Laat dat van bij de start weten aan je architect. Bij het kiezen van een bouwfirma of architect is de bouwwijze vaak een van de doorslaggevende criteria.

De klassieke manier van bouwen met een dragende binnenmuur, isolatie en een gevelsteen, blijft interessant omdat nagenoeg alle aannemers ermee vertrouwd zijn. Bovendien is het bij moeilijk bereikbare projecten, bijvoorbeeld een aanbouw achteraan een rijhuis, handig dat de metselaars de bouwblokken zonder kraan makkelijk via de voordeur tot achteraan de woning kunnen transporteren.

Als je veel belang hecht aan bouwsnelheid, kan je prefabtechnieken overwegen. Bij hout- of staalskeletbouw, bijvoorbeeld, staat de draagstructuur van je woning binnen de week recht.  

Heb je al een bepaalde bouwtechniek in gedachten, zoals houtskeletbouw of betonbouw? Laat dat van bij de start weten aan je architect.
Getty Images Heb je al een bepaalde bouwtechniek in gedachten, zoals houtskeletbouw of betonbouw? Laat dat van bij de start weten aan je architect.

3. Heb je wensen qua energiezuinigheid?

Dankzij de EPB-regelgeving bouwen we in Vlaanderen sinds 2006 almaar energiezuiniger. Dat heeft alles te maken met de steeds strengere energieprestatie-eisen. Een belangrijke indicator daarvan is het E-peil. Hoe lager dat E-peil, hoe energiezuiniger je huis is. Het E-peil wordt door de EPB-verslaggever berekend met behulp van EPB-software. De uitkomst is afhankelijk van de energie-efficiëntie van de bouwschil (luchtdichtheid, warmteverliezen, oriëntatie,…) enerzijds, en van de gebruikte technieken voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie en verlichting anderzijds.

Bij de start van de energieprestatieregelgeving voor nieuwbouw in 2006 was E100 het maximaal toegelaten E-peil. Als je in 2018 of 2019 een bouwaanvraag indient, mag het E-peil van je woning nog maximaal E40 bedragen. Vanaf 2020 verstrengt het E-peil tot E35. Het voorlopige sluitstuk voor nieuwbouw is de BEN-norm (bijna-energieneutraal), die vanaf 2021 in voege treedt. Vanaf dan mogen we alleen nog BEN bouwen. In de praktijk komt dat neer op maximum E30. Om bouwers aan te zetten om nu al BEN te bouwen, krijgen ze vijf jaar lang een korting van 50 procent op de onroerende voorheffing als ze beter doen dan E30. Onder de E20 betaal je zelfs vijf jaar lang geen onroerende voorheffing.  

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.