Ramen die vanzelf opengaan, lampen die aanfloepen, als het donker wordt: hoe nuttig is een 'slim' huis nu echt?

Lars Deltrap
Met dank aan apps en gadgets moet het huis steeds slimmer worden. Maar hoe nuttig is dat nou echt? 

‘Ben jij ook zo bang... dat alles automatisch wordt?’, zong de Nederlandse groep Toontje Lager in 1982. Dit soort angst is anno 2018 reëler dan ooit. ‘Sluit het raam in de garage!’ En daar gaat hij, hoor: zachtjes zoemend gaat het dakraam dicht. Even later besluit het uit zichzelf dat het toch beter is om weer open te gaan. Iets met de luchtvochtigheid. Noem een modern apparaat in huis en de kans is groot dat het via een app kan worden bediend. Lampen, dakramen, beveiligingscamera’s, deurbellen, sloten en de thermostaat: niets ontkomt aan de ver-app-isering van de samenleving.

Bij de beste voorbeelden gaat die beloofde intelligentie verder dan simpelweg een gadget op internet aansluiten om die vervolgens via een app te kunnen bedienen. De belofte van fabrikanten als Nest (onderdeel van Google; deurbellen, camera’s, thermostaten), Ring (van Amazon; ook deurbellen en camera’s), Tado (thermostaten), Philips (Hue-lampen) of Arlo (dochter van Netgear; beveiliging) is telkens dat hun apparatuur werk uit handen neemt, doordat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze in actie komen. En in het geval van thermostaten moet dat niet alleen tijd besparen, maar ook geld.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Om problemen vragen goed voor de verkoop en de dienst na verkoop. Uiteraard zitten er daar wel enige nuttige dingen tussen maar in het algemeen totaal onnodig en peperduur.

 • Bernd Vaes

  Een slim huis bestaat niet. Een huis blijft zo hersenloos als het is, dus helemaal niet slim, ook niet dom. met software kan men veel, als het aangepast is en de juiste bevelen krijgt, maar zelfs software is niet slim of dom. Het voert gewoonweg uit, wat het aan bevelen krijgt, niets meer, tenzij men de software met de mogelijkheid voorziet, om zelf bevelen te creëren, maar dan zoekt men miserie!

 • Mark De vos

  En dan komt er iemand die een apparaatje maakt en alle deuren en ramen gaan open. Net zoals met auto's nu.

 • Anita Wellens

  Als je een te hoge temperatuur wenst bv. 20 graden in je woonkamer, dan kunnen de autoriteiten dit voorkomen met een draai aan HUN knop. De autoriteiten zorgen dat je het milieu geen schade toebrengt...

 • Rik Duyvejonck

  Een dure grap die niks opbrengt. Zoals een slimme thermostaat die vermindert als je 500 m van huis zijt en niemand meer thuis is. Gewoon verminderen als je vertrekt goedkoper!