Primeur in België: gezin verhuist naar eerste autonome bio-ecologische woning-in-een-serre

Vanaf midden januari 2019 zullen Koen Vandewalle en Samia Wielfaert samen met hun gezin intrekken in de woning.
Kaseco/Bond Beter Leefmilieu Vanaf midden januari 2019 zullen Koen Vandewalle en Samia Wielfaert samen met hun gezin intrekken in de woning.
In Zweden en Nederland bestaan gelijkaardige constructies al, maar voor België is het een primeur: het autonome bio-ecologische huis-in-een-serre. De woning, die in Rekkem wordt gebouwd, is een houtskeletbouw omgeven door - u raadt het al - een serre. Het gebouw wordt uitsluitend gemaakt met ecologische materialen en alle energie wordt ter plaatse opgewekt.

Bio-ecologisch architect Koen Vandewalle en zijn vrouw Samia Wielfaert zullen met hun gezin in januari intrekken in de bijzondere woning. Ze streven naar een autonome energie- en watervoorziening. Zo kan de kaswoning van het elektriciteitsnet afgekoppeld worden. Dankzij de serre rond de woning ontstaat een microklimaat dat toelaat zelf groenten en fruit te kweken.

Kaseco/Bond Beter Leefmilieu

Bio-ecologische bouwmaterialen

Voor de bouw van de woning zijn bovendien uitsluitend recycleerbare of lokale bio-ecologische bouwmaterialen gebruikt. De constructie is opgezet door Kaseco, het adviesbureau van Koen en Samia dat innovatieve bouwconcepten ondersteunt en streeft naar een gezonde woon-en werkomgeving met respect voor de natuur. 

Bond Beter Leefmilieu, dat dit weekend Ecobouwers Opendeur organiseert, noemt het project een “voorbeeldwoning”. “Deze woning bevat een uitgebreide staalkaart van de meest duurzame technieken en bijzondere materialen”, zegt Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu. “Geworteld in een duidelijke visie van klimaatneutraal wonen en bouwen toont het project wat er allemaal mogelijk is.”

Dit is het eerste huis-in-een-serre in België
Kaseco/Bond Beter Leefmilieu Dit is het eerste huis-in-een-serre in België

Voor Koen en Samia er hun intrek nemen, is de woning te bezoeken tijdens Ecobouwers Opendeur op zaterdag 17 en zondag 18 november. Tijdens de opendeurdagen, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, tonen eigenaars van ecologische woningen hun huis aan het publiek.  

84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kirsten Hershe

  Het zal nodig zijn voor de toekomst wanneer onze aarde sterk afkoelt en we in een mini-ijstijd terechtkomen. Ik raadt iedereen aan om een serre of iets dergelijks te voorzien om eigen voedsel te kweken want dat zal schaars en peperduur worden. Ik ben reeds voorbereid maar niemand luistert, zal je zelf wel voelen dan. En verder rijden die bewoners dagelijks 100km enkel naar hun werk? Hopelijk volgen er geen zware hagelstormen.

 • Linda Wellekens

  Heb het gevoel van in een kooi te zitten .... Neen, danku, niks voor mij.

 • Hugo Schelstraete

  In Geel staat er zo al meer dan 20 jaar een woning. Dus zo spectaculair is dit niet.

 • Ludo Segers

  Glasbreuk bij onweer met hagelbuien gegarandeerd. Rondom huis wordt alles betonneerd, waar moet dan G&Fgroeien? Wat betreft gebruik regenwater, sinds 2005 heb ik dergelijk autonoom systeem. Kost jaarlijks veel geld aan onderhoud, en 2 zomers waren erg krap waarbij waterkwaliteit uiteindelijk fel achteruitgaat. Dit jaar heb ik hulp moeten inroepen omdat droogte te lang duurde. Kortom praat voor de schone verkoop.

 • francois de keyser

  Moe, wie gaat de ruiten poetsen? En dan nog in de nabijheid van bomen. Amai.