Praktijktesten tonen geen discriminatie van holebi's op huurmarkt

BELGA
Onderzoekers vinden geen bewijs dat holebi's bij een eerste contact met de private huurmarkt gediscrimineerd worden. Dat blijkt uit praktijktesten die in Gent werden uitgevoerd door VUB-professor Pieter-Paul Verhaeghe. Unia en Çavaria vragen aan de Vlaamse overheid bijkomend onderzoek in de latere fase van het verhuurproces, bijvoorbeeld door plaatsbezoeken uit te voeren met acteurs.

Voor 943 Gentse huuradvertenties werden e-mails verstuurd naar makelaars en verhuurders met de vraag of een bepaald pand nog vrij was en of het kon worden bezichtigd. De ene e-mail werd ondertekend door een hetero-stel (Jan en An) en de andere door een paar van hetzelfde geslacht (Jan en Peter). In de e-mail was het steeds duidelijk dat het om twee partners ging en niet om twee vrienden of vriendinnen. Uit de resultaten blijkt dat koppels van hetzelfde geslacht evenveel kans maken op een plaatsbezoek als hetero-koppels.

De Stad Gent liet eerder al discriminatie van mensen met een migratieachtergrond onderzoeken. Daaruit bleek dat kandidaten met een buitenlands klinkende naam wel gediscrimineerd worden. Gerichte sensibilisering kon die discriminatie wel verminderen. Er kwam ook onderzoek naar mensen met een handicap en mensen die leven van een vervangingsinkomen. Het jongste onderzoek toont dat holebi's niet gediscrimineerd worden in een eerste contact.

"Maar wat gebeurt er in latere fases bij een persoonlijk ontmoeting met de kandidaat-huurders? ", zegt woordvoerder Jeroen Borghs van Çavaria. "En wat met transgenders? Krijgen zij een eerlijke kans om te huren? " De vereniging vraagt om verder onderzoek. Ook bij gelijkekansencentrum Unia wordt gesteld dat koppels van hetzelfde geslacht op vooroordelen botsen. "Bij een koppel vrouwen vraagt een eigenaar bijvoorbeeld wie de tuin van het huis gaat onderhouden", zegt directeur Els Keytsman. "Bij een koppel mannen horen we regelmatig dat de eigenaar de voorkeur geeft aan een 'stabiel koppel'.”

Unia roept op om gelijkaardige verhalen te melden om het probleem in kaart te brengen.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Paul Haesen

  Geen enkel probleem met holebi's want die zijn zelfs correcter dan andere mensen. Momenteel wordt verhuurd aan mensen uit Armenië. Ook zij bewijzen zich op een positieve manier. En ja, ik beslis zelf aan wie ik verhuur en daar heeft geen enkele ambtenaar geen .... mee te maken.

 • Marc LInden

  je mag je eigendom verhuren of niet aan wie je wil. dat is Europees eigendomsrecht. het feit dat je altijd maar hoort over zwarten, holebi's, moslimi, of wat dan ook betekent in feite dat iedereen wel deze verschillen maakt en zichzelf en anderen in een hokje plaatst ik zeg toch ook niet Hallo ik ben hetero wil je aan mij verhuren

 • Albert VanLaeken

  Je zou eens moeten gaan kijken op de website van UNIA. Die is erop gebaseerd om trucs en tips toe te passen waaruit blijkt dat je wordt gediscrimineerd zodat je dit aan hun kan melden. Mails laten versturen in naam van iemand anders, niet de volledige waarheid vertellen, identiteit wijzigen enz..Gewoonweg om misselijk van te worden.

 • DIRK VAN DESSEL

  De eigenaar verhuurt aan wie hij/zij wil op basis van het "Eigendomsrecht" en UNIA kan dat nooit beletten.

 • Tomy Segers

  Wat mij betreft het bewijs dat discriminatie van die andere minderheid (de allochtonen) niet enkel te maken heeft met racisme maar ook (en vooral) met realisme