Onze huizen zijn veel te groot… en dat kost ons handenvol energie

67% van de Belgische bevolking woont in een woning die te groot is voor hun gezinssamenstelling.
GettyImages 67% van de Belgische bevolking woont in een woning die te groot is voor hun gezinssamenstelling.
Uit cijfers van Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie, blijkt dat 67% van de Belgische bevolking in een woning woont die te groot is voor hun gezinssamenstelling. Dat is bijna dubbel zoveel als het Europees gemiddelde. Maar vooral: dat kost ons handenvol energie. "Als iedereen in de meest geschikte woning zou wonen, zou het energieverbruik met 27% dalen”, zegt professor Johan Albrecht op de bouwsite Livios.

Europese top

Qua grootte van de woningen behoort België tot de Europese top. Alleen in Ierland, Cyprus en Malta zijn de mensen nog ruimer gehuisvest. Roemenië, Letland, Bulgarije, Polen en Hongarije hebben het hoogst aantal gezinnen dat te krap gehuisvest is, en het laagste aantal dat te ruim woont, aldus Eurostat.

Qua grootte van de woningen behoort België tot de Europese top. Alleen in Ierland, Cyprus en Malta zijn de mensen nog ruimer gehuisvest.
Eurostat Qua grootte van de woningen behoort België tot de Europese top. Alleen in Ierland, Cyprus en Malta zijn de mensen nog ruimer gehuisvest.

De ruime huizen van Belgische gezinnen hebben een enorme impact op ons energieverbruik. Johan Albrecht, milieueconoom en professor aan de Universiteit Gent: "Als iedereen in de meest geschikte woning zou wonen, zou het energieverbruik met 27% dalen. Nu wonen singles, maar ook gezinnen vaak in grote huizen met een aantal slaapkamers die leeg staan.”

Ontdek hier hoeveel ruimte je minstens nodig hebt om comfortabel te wonen.

200 m² voor twee personen

Ook Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, vindt het minder verstandig dat wanneer de kinderen het huis uit zijn, er nog twee personen in een woning van meer dan 200 m² wonen. “Er moet een bewustzijn komen en daar kan iedereen aan meewerken. Je zou voor mensen in die situatie een oplossing moeten vinden, bijvoorbeeld een verhuisbonus. Dan kunnen ze naar een woning verhuizen op maat van hun nieuwe gezinssamenstelling.”

Bereken met deze calculator welke oppervlakte haalbaar is met jouw budget.

98 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Soetewey

  Onzin. Onze politiekers zijn te incompetent om in 2018 een volwaardig efficiënt en modern energienet te voorzien voor zijn burgers.

 • Eida Lam

  Het enige dat ik er hier weer uithaal is dat WIJ blanken te ruim wonen en dat de culturele import teveel kindjes maakt.

 • Jurgen Aerts

  Onderzoek vond plaats in de villa van de prof ...

 • Johan Billiet

  professor is blijkbaar niet op de hoogte van de de stand der techniek inzake isolatie en eigen duurzame energie-opwekking (zogenaamde Energie-plus-huizen...en die zijn niet noodzakelijkerwijze klein)..

 • Marie Vandam

  Wil die professor zijn huis is tonen ?, ik denk niet dat die op een studioke woond...