Ongeziene renovatie: architect bouwt oude cementfabriek om en woont hier nu

Ricardo Bofill
Wonen in een oud fabriekspand, het is niet nieuw, maar deze spectaculaire renovatie is wél zo goed als ongezien. 'La Fábrica' is de naam van het project van architect Ricardo Bofill. Hij woont in een oude cementfabriek in de buurt van Barcelona.

Het industriële complex bestond in 1973 - toen Bofill het kocht - uit meer dan dertig silo's, ondergrondse gangen, tal van machinekamers, trappen die naar nergens leidden, ijzeren plafonds,... Vandaag, bijna 45 jaar later, is het een architecturale parel geworden.

Acht silo's van het gebouw dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog, werden behouden. Ze liggen in een groene omgeving en worden 'opgefleurd' door eucalyptusbomen, palmbomen, olijfbomen en cypressen. Op de daken zijn mossen en grassen aangebracht. De silo's bieden onderdak aan kantoorruimtes en een laboratorium, maar er is ook een archiefruimte, een bibliotheek en een gigantische zaal - 'The Cathedral' genaamd - waar concerten en tentoonstellingen plaatsvinden. In een ander deel van het complex woont de architect met zijn gezin.

Om het gebouw leefbaar te maken, werd een volledig team opgetrommeld dat anderhalf jaar dagelijks in de weer was met sloophamers en dynamiet. "Een precisiewerk", zegt de architect daarover. En hoewel het plaatje er fantastisch uitziet, "blijft dit altijd onvoltooid".

Het fabriekgebouw ligt in een erg groene omgeving.
Ricardo Bofill Het fabriekgebouw ligt in een erg groene omgeving.
Ricardo Bofill
Ricardo Bofill
Ricardo Bofill
Ricardo Bofill
Ricardo Bofill
Ricardo Bofill
Ricardo Bofill
Ricardo Bofill
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Het zal een enorm budget vergen om dit te realizeren en te onderhouden, maar het is prachtig. Hier in België zou je een klets van jewelste krijgen qua K.I. Heel goed gewerkt, proficiat.

 • Jos Smos

  Bofill is dan ook een grote naam. In onze eigen streek ademen de bloemmolens in wijnegen een gelijkaardige sfeer uit.

 • Anonymous

  Echt sjiek!

 • Anonymous

  Heel mooi . Nogal wel dat het in Barcelona meestal goe weer is , anders die stookkosten ?

 • sufyaan van camp

  Knap al da groen,tot dat het herfst is.