Nog snel een oprit voor de zomer? Alle materialen op een rij

Welk materiaal voor je oprit verkies jij?
Coeck Welk materiaal voor je oprit verkies jij?
Charmante kleiklinkers of liever stoer beton? Het materiaal van je oprit is cruciaal voor de look van je woning. De bouwsite Livios lijst voor jou de belangrijkste voor- en nadelen op. Zo hak je weloverwogen de knoop door!

1. Grind

Grind zijn afgeronde steentjes van 2 mm tot 100 mm dik. Je hebt ze in verschillende vormen en kleuren. Grind wordt vaak gebruikt als voorlopige oplossing voor opritten bij nieuwbouw vanwege de prijs en makkelijke plaatsing.

Wil je zelf een grindpad aanleggen? Deze klus helpt je op weg.

Grind
Sibomat Grind

2. Split (dolomiet)

Split is een mengsel van gebroken kalkgesteente en is in verschillende diktes verkrijgbaar. Een populaire soort is dolomiet. Ideaal voor een betaalbare oprit die je makkelijk aanlegt.

Split
opritaanleggen.net Split

3. Betontegels en -klinkers

Betontegels en -klinkers zijn in vele maten en kleuren beschikbaar. Het voordeel van klinkers is dat je ze in verschillende patronen kan leggen zoals een steens-, halfsteens-, blok- of visgraatverband.

Zelf je oprit met klinkers aanleggen? Het kan met deze klus!

Betontegels
Marlux Betontegels

4. Keramische tegels en klinkers

Keramische tegels en klinkers zijn in alle mogelijke formaten en kleuren beschikbaar. Ze zijn dunner dan de betonnen of natuurstenen variant. Tegenwoordig kan je ook een tegel van 2 cm dik krijgen, ideaal voor terrassen. Een keramische tegel kan er zelfs als natuursteen of hout uitzien. Bij keramische klinkers spreken we meestal van kleiklinkers.

Kleiklinkers
Wienerberger Kleiklinkers

5. Natuursteen

Er bestaan veel soorten natuursteen zoals graniet, kalksteen, basalt en zandsteen. Hierbij is een goede afwatering steeds belangrijk.

Met deze klus leg je zelf natuurstenen tegels.

Natuursteen
Coeck Natuursteen

6. Kasseien

Een kassei is een kubusvormige blok natuursteen. Ze zijn verkrijgbaar in veel maten en soorten zoals Belgische gres, Zweedse graniet en boerenkassei. Deze stenen worden mooier naarmate ze ouder worden.

Een nieuwe trend is het inwassen van kasseien. Met deze techniek blijven kasseien, maar ook natuursteen zo goed als nieuw en maken mos en onkruid geen schijn van kans.

Kasseien
Beltrami Kasseien

7. Beton

Beton heb je in verschillende varianten zoals wegenbeton, printbeton, uitgewassen beton, gepolierd beton en betonnen prefab vloerplaten.

Beton
minibetonvloeren.be Beton

8. Asfalt

Asfalt wordt gemaakt van grind, zand en vulstof. Tegenwoordig zijn er zelfs gekleurde versies verkrijgbaar. Je ziet asfalt steeds minder bij woningen, maar het wordt wel nog vaak gebruikt voor industriële of openbare projecten.

Asfalt
Thinkstock Asfalt

9. Grasdallen

Grasdallen bevatten openingen die je met aarde of gras kan opvullen. Ze worden vooral gebruikt om de groene omgeving te bewaren en wateroverlast te vermijden. Je kan kiezen uit een duurdere (beton) of goedkopere (kunststof) versie.

Grasdallen
Stone & Style by Ebema Grasdallen

Meer lezen:

• Maximaal genieten van je terras: voor elk seizoen een oplossing
• De grootste aandachtspunten bij een houten terras
• Vind jouw droomvloer
• Het ideale materiaal voor jouw buitenschrijnwerk

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Els Vervoort

  Ik mis hier raatvormige pvc matten met een vlies onderaan dat het onkruid tegenhoudt en het grind op zijn plaats houdt. Dus geen spoorvorming meer. En er bestaan nu ook speciale lijmen en voegsels die keramische tegels voldoende uitzetting geven in zomer en winter zodat ze niet meer loskomen of er stukjes afspringen.

 • Lieven Roels

  Thierry, groot gelijk zou ik zeggen. Opritje laten leggen van onder onder onder aannemer pas ik voor. Dus zoals je zegt en veel uitgespaard.

 • Herman Bliki

  Hou rekening met de wetgeving daarover : -alle verhardingen dienen conform de provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot de verhardingen(besluit van de provincieraad van Vlaams-Brabant dd.24l06l201 4) te zijn;

 • Albert De Vries

  Grind, dolomiet voor een oprit... en maar steentjes graven met die banden. En hoe hou je (met de jaren) het onkruid er af zonder spuiten. Tegels, dat zijn die dingen die in de meeste gevallen op- en kapotvriezen. Ik zou vooral eerst de vorst uit de grond laten gaan nu

 • Emi De graeve

  Snel..? .. gepensioneerden leven in een Land met 2 snelheden en moeten wel veel maanden van hun jaarlijks ophoesten om “snel” nog een oprit te kunnen laten leggen.