Nieuwe prijsstijging: in deze centrumsteden zijn woningen het duurst

belga
Vandaag maakte ERA, het grootste netwerk van vastgoedmakelaars in België, voor het twaalfde jaar op rij de resultaten van de ERA Barometer bekend. Dat is een jaarlijkse analyse van de Belgische woningmarkt. De belangrijkste conclusie die Iain Cook, managing director van ERA Belgium, daaruit trekt: "Woningen werden opnieuw duurder". ERA zag de prijs van zijn verkochte woningen in het afgelopen jaar met 2,45 procent stijgen. En ook appartementen werden duurder, bijna een halve procent (0,45 pct).

"De geobserveerde prijsstijgingen voor het jaar 2016 liggen in lijn met de inflatie en de verdere daling van de hypothecaire rente ten opzichte van 2015", klinkt het. In het vierde kwartaal was er bij de huizen en vooral bij de appartementen nog een kleine spurt. "Bij de appartementen zit daar mogelijk nog een effect van mensen die een beleggingsinvestering deden", zegt managing director Iain Cook. Ook een anticiperend effect van de rente die aan het stijgen is, sluit hij niet uit.

Waar?

Als we de Vlaamse centrumsteden bekijken, blijken woningen in Leuven het duurst, gevolgd door Brugge en Antwerpen.

De index houdt rekening met parameters van huizen, zoals de grootte, de ligging of het aantal kamers.

Door deze kenmerken mee in aanmerking te nemen, stelt ERA vast dat de prijsevolutie van appartementen en woonhuizen een sterke langetermijnsamenhang kent.

Zicht op zee

Heel wat Belgen hebben een tweede verblijf aan zee. Wie er nog een wil kopen, moet rekening houden met de locatie, want die bepaalt de prijs, zo becijferden de KU Leuven en vastgoedmakelaar ERA verder.

Zo blijkt dat wie een verblijf wil kopen met zicht op zee daar 17 procent meer voor moet neerleggen dan voor een soortgelijke woning zonder zicht op zee. Een appartement op de zeedijk kost 7,6 procent meer. Een appartement én op de dijk én met zeezicht kost zelfs 26 procent meer. Een zicht op de duinen is een goedkoper alternatief, dat slechts 2,8 procent meerkost. 

Wie wil besparen, zoekt het best naar meer landinwaartse optrekjes. 100 meter van de kust weg is een identieke flat al 7,3 procent goedkoper dan een aan de kustlijn zelf. Nadien bedraagt de daling gemiddeld nog "slechts" 3,4 procent per 100 meter. 

"Kopers in kustgemeenten zijn duidelijk bereid een meerprijs te betalen voor appartementen op een toplocatie", zegt KU Leuven-onderzoeker Roel Helgers. "Het oude vastgoedadagium 'location, location, location' is hier zeker nog steeds zeer sterk van toepassing."