Markt trekt weer aan: "Luxe villa's dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden"

Kasteel Ter Heyde in Vladslo zat ook in de portefeuille van Van der Build, dat gespecialiseerd is in luxevastgoed.
Van der Build Kasteel Ter Heyde in Vladslo zat ook in de portefeuille van Van der Build, dat gespecialiseerd is in luxevastgoed.
De markt van het luxevastgoed trekt voor het eerst in jaren weer aan. Villa's raken vandaag dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden, en meer dan ooit aan jonge gezinnen en tweeverdieners. Dat blijkt vandaag uit een marktanalyse van Van der Build, onderdeel van Dewaele Vastgoedgroep en gespecialiseerd in luxevastgoed. 

De notarissen merken in de eerste vijf maanden van dit jaar inderdaad een uitzonderlijke toename van de verkoop, maar dan wel enkel in de categorie van het uitzonderlijk vastgoed, met een prijskaartje van een miljoen euro of meer.
Vorig jaar werden er volgens Van der Build in België 12 procent meer grote woningen, villa's en landhuizen verkocht in vergelijking met 2016, goed voor in totaal 20.076 luxepanden en 7,2 miljard euro. "Maar sinds begin dit jaar is er sprake van een ongeziene boom: nu al zijn er evenveel villa's tussen 750.000 en 1,5 miljoen euro verkocht als drie jaar geleden", klinkt het.

Bij de notarissen klinkt het dat er tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar in België een toename was met 21 procent in de categorie van het vastgoed met prijskaartje van meer dan een miljoen euro. "Het hele dure segment is inderdaad aan het bewegen", zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be. "Een toename met 21 procent, dat is erg veel." In de categorie tussen 500.000 euro en een miljoen euro is er volgens de notarissen dan weer nauwelijks een stijging (+2 procent).

"Einde van crisis in luxevastgoed"

"Dit zou wel eens het einde kunnen inluiden van de crisis in het luxevastgoed", zegt Van Opstal. "De prijzen in het luxevastgoed liggen dan ook nog altijd onder die van vijf jaar geleden, en het algemene economische klimaat in België is goed. Ondernemers hebben vertrouwen en goed gevulde orderboekjes, en zij zijn vaak het publiek dat die woningen koopt." Daarnaast speelt volgens Van Opstal mogelijk ook het huidige beursklimaat een rol, waarbij mensen die de voorbije twee à drie jaar mooie meerwaarden gerealiseerd hebben, die willen vastzetten in vastgoed.

Van der Build ziet als verklaring voor de toename het einde van de bankencrisis en het herwonnen vertrouwen in de Belgische economie. "En wat nog het meest opvalt: de kopers van luxevastgoed verjongen. Daar waar het tien jaar geleden nog voornamelijk vijftigers waren die in het topsegment kochten, zijn het vandaag vooral gezinnen en kopers tussen de 30 en 45 jaar die zich op de villamarkt begeven", luidt het.

Villa's op het platteland

"We zien nog altijd dat heel wat gezinnen duidelijk op zoek zijn naar villa's op het platteland, met ruimte voor de kinderen, ook al druist dat in tegen de gedachte van het nieuwe wonen", zegt Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar bij Van der Build. "De domeinen van 1 hectare en meer hebben het moeilijker, simpelweg omdat mensen beseffen dat dit veel onderhoud en kosten met zich meebrengt. Daartegenover zien we dat herenhuizen in de stad nog steeds in trek zijn bij een oudere generatie."

Luxevastgoed stond vorig jaar gemiddeld 149 dagen te koop, waar dat in 2013 nog 315 dagen was. Die snellere verkoop wordt verklaard door de meer correcte prijzen.

47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • edgard vermeire

  Wie wil er nu nog geld investeren in Belgie juist de gewone werkmens met zijn spaarcentjes de rijke vluchten weg met hun geld niets anders dan een gratis reclame denken ze nu echt dat de mensen alles blijven geloven

 • Gino Denil

  De ongelijkheid neemt toe in de superieure wereld volgens het Rutten model. Een kleine minderheid kan zich dus een luxe woning veroorloven. En een grote meerderheid betaalt veel te veel voor versleten en uitgeleefde woningen aan gewiekste immo makelaars.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Ik kan die zever in pakjes niet meer volgen , jullie wel ? Ten andere met mijn salaris - dus werken - zal ik dit niet kunnen verwerven ! De kopers , de makelaars aub te controleren door fiscus ?

 • Erwin De Baetselier

  Publiciteit voor de immo-wereld. Natuurlijk moet deze market aantrekken hoe kunnen ze anders prijsstijgingen krijgen.

 • Jeroen Jacobs

  Kapitaal had het nog nooit zo goed, moet dringend harder aangepakt worden! De werkende burger verdient lage lonen terwijl internationaal het kapitaal het steeds beter heeft!