Na-isoleren in één beweging

Isover
Renoveren rendeert nog altijd. Voor muurisolatie aan de binnenkant kan je sinds begin dit jaar zelfs een nieuwe premie opstrijken. Om verschillende redenen het overwegen waard!

In een niet of onvoldoende geïsoleerde woning verdwijnt de warmte grotendeels via het dak naar buiten, maar ook via de buitenmuren. Je isolatie optimaliseren loont dus zeker de moeite, zowel voor je wooncomfort als voor je portemonnee. Om het financieel haalbaar te maken, kan je sinds januari 2017 een beroep doen op een premie van 15 euro per m² voor het isoleren van je buitenmuren langs de binnenkant. De R-waarde van de isolatielaag moet wel minstens 2 m²K/W bedragen, en je moet de werken laten uitvoeren door een aannemer met certificaat van bekwaamheid of onder toezicht van een architect. Laat je binnen de vijf jaar nog minstens twee andere energie-efficiënte ingrepen uitvoeren - zoals de plaatsing van nieuwe beglazing, vloerisolatie of een zonneboiler - dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. De premies vraag je aan via je distributienetbeheerder. 

Zelfde uitzicht
Vooral bij rijwoningen, waar de rooilijnen strikt zijn vast­gelegd, is na-isoleren aan de binnenkant een interessante techniek. Met deze kostenefficiënte oplossing gaat je woning er thermisch én akoestisch op vooruit, zonder dat het uitzicht van je gevel verandert. Bovendien zijn er vandaag handige totaalsystemen op de markt om de klus te klaren. Halfharde glaswolplaten bijvoorbeeld, die altijd goed aansluiten tegen de draagmuur, ook al heeft die een onregelmatige oppervlaktestructuur. De zaagsnede in de glaswolplaten zorgt ervoor dat je in één vlotte beweging zowel tussen als achter de draagstructuur kunt isoleren. Op die manier kunnen de metalen profielen geen koudebruggen vormen. Met een speciaal gamma van strips en vochtregulerende dampschermen zorg je voor een perfecte luchtdichtheid, zodat er geen condensatie optreedt. Nog gipskartonnen platen op de profielen, en klaar.

Nieuwe dikte voor de premie
Met de nieuwe dikte van 7 cm glaswolplaten kun je nu in één laag voldoen aan de vereiste R-waarde van 2 m²K/W. Als je isoleert met platen van 12 of 14 centimeter, dan haal je nog betere thermische en akoestische resultaten. 

Plannen om te (ver)bouwen? Bestel hier gratis de brochures

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.