Goedkoper verwarmen: ga voor hybride

Informazout
Minder stookolie verbruiken en toch je comfort behouden? Het kan door je mazoutketel te combineren met hernieuwbare energiebronnen. Zes op de tien Belgen zijn ervan overtuigd dat zo'n energiemix de toekomst is.

Bijna de helft van alle stookoliegebruikers heeft nog altijd een mazoutketel van vijftien jaar of ouder in huis, zo blijkt uit een recente enquête van het onderzoeksbureau iVOX bij 1.000 woningeigenaars. Een spijtige zaak, want oude installaties zijn vaak minder energie-efficiënt en nemen een grotere hap uit je verwarmingsbudget. 

Dubbele winst
Maar er is ook goed nieuws: meer dan vier op de tien stookoliegebruikers overwegen hun oude ketel te vervangen door een energiezuiniger exemplaar. Dat aandeel stijgt tot 64% wanneer ze extra informatie krijgen over de voordelen voor het milieu en hun portemonnee. Zo doet een nieuw toestel de CO2-uitstoot met ongeveer 30% dalen. Dan ben je ook zeker van een goed rendement én daalt je energierekening. Benieuwd hoeveel winst zo'n nieuwe installatie in je eigen situatie oplevert? Met een handige online besparingssimulator (informazout.be/nl/mazoutsimulator) bereken je met enkele clicks hoeveel je bespaart op je stookolieverbruik, wat de terugverdientijd is van jouw investering en hoeveel de geschatte daling in CO2-uitstoot bedraagt.

Gecombineerd en goedkoper
Je nieuwe stookolie-installatie combineren met hernieuwbare energiebronnen is vandaag een nóg slimmer idee. Met een zonneboiler of een warmtepomp beschik je altijd over een basishoeveelheid energie, die je dan perfect kunt aanvullen met een stookolieketel. Pas wanneer de zon het laat afweten, schiet je ketel in actie. Zo kun je jaarlijks 200 à 300 liter mazout uitsparen. De combinatie is nog interessanter nu het zwavelgehalte in stookolie gedaald is naar 50 ppm (deeltjes per miljoen) en zelfs naar 10 ppm voor mazout extra. Resultaat: minder emissie, minder afzetting in je ketel en een beter rendement.

Hybride oplossingen
Zes op de tien Belgen gelooft dat zo'n hybride systeem met A-labelketel dé toekomst is, zo toont het iVOX-onderzoek nog aan. Bijna vier op de tien dromen zelfs van verwarming op zonne-energie en zouden overschakelen mocht dat betaalbaar en haalbaar zijn. Algemene conclusie? Belgen zijn anno 2017 bijzonder energiebewust. Alleen staan er dikwijls budgettaire of prak­tische beperkingen in de weg om ook effectief duurzamer te gaan verwarmen. Een MazoutExpert (informazout.be/nl/ mazoutexpert) zet graag de mogelijkheden voor jouw woning op een rijtje.

Plannen om te (ver)bouwen? Bestel hier gratis de brochures

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.