Limburgs gezin experimenteert met brandstofcel: "Met dank aan premie van 8.000 euro"

Ben Van Mierloo en zijn gezin uit Overpelt testen sinds oktober de brandstofcel. Tot nog toe liggen de resultaten helemaal in de lijn van de verwachtingen.
Livios Ben Van Mierloo en zijn gezin uit Overpelt testen sinds oktober de brandstofcel. Tot nog toe liggen de resultaten helemaal in de lijn van de verwachtingen.
De brandstofcel wint met mondjesmaat terrein op de Belgische markt. Nog nooit van gehoord? Overpeltenaar Ben Van Mierloo heeft sinds een paar maanden zo'n cel in huis om zijn woning van elektriciteit en verwarming te voorzien. Hij kreeg hiervoor zelfs een fikse subsidie vanuit Europa. De Limburger deelt zijn eerste ervaringen aan bouwsite Livios

Ben Van Mierloo, informaticus van opleiding en vader van twee, kocht enkele jaren geleden met zijn vrouw een twintig jaar oude woning. “De verwarming draaide op stookolie, maar omdat het gebouw vrij goed geïsoleerd was, lag de stookkost redelijk laag.”

Dat liep jaren goed. Maar midden vorig jaar vond Ben dat het tijd was om in grijpen: “De energieprijzen schoten door het plafond. We moesten op zoek naar alternatieven. Ondanks de vele jaren op de teller, waren we niet van plan om onze prima werkende verwarmingsketel te vervangen. Dus keken we in de eerste plaats uit naar zonnepanelen.”

Dat leek het ook te gaan worden. Tot een lokale handelaar hem informeerde over de brandstofcel. “Na overleg leek dit ons op lange termijn de beste oplossing. We verwarmen namelijk met radiatoren. Als we later energieneutraal willen wonen, dan zouden we eventueel zonnepanelen en een warmtepomp kunnen combineren. Maar dan zouden we ook moeten investeren in een nieuwe, dure cv-installatie. Met de brandstofcel dienden we gewoon de bestaande verwarmingsketel te vervangen én konden we meteen zelf stroom opwekken.”

Euhm… een brandstofcel?

De hele installatie bestaat uit twee verschillende toestellen: een standaard hoogrendementsketel op gas en de eigenlijke brandstofcel. De brandstofcel krijgt aardgas binnen via de verwarmingsketel en splitst het gas op in onder meer waterstof en CO2. De waterstof reageert met zuurstof en wekt zo elektriciteit en warmte (voor verwarming en sanitair warm water) op. De twee units zijn verbonden door een warmtewisselaar. Op deze manier komt de restwarmte van de brandstofcel terecht in het buffervat van de gasketel.

8.000 euro steun

Bovendien kreeg Ben heel wat financiële steun vanuit Europa. Nog tot maart 2021 loopt een Europees testproject onder de naam PACE. In totaal krijgen meer dan 2.600 huishoudens in elf lidstaten elk een subsidie van 8.000 euro als ze een brandstofcel kopen en de resultaten laten monitoren. Die korting gaat af van de aankoop- en installatieprijs. Europa wil zo nagaan of de brandstofcel een rol van betekenis kan spelen in de energiedoelstellingen van de toekomst. Onder meer door de CO2-uitstoot te beperken.

Bekende spelers zoals Viessmann, Vaillant en Bosch zitten mee in het project. De subsidieperiode loopt nog tot maart 2019. Christophe Van Den Eynde van Viessmann: “Tegen dan hopen we al 200 brandstofcellen te hebben geplaatst in ons land.” 

“We verwachten nulverbruik voor stroom”

De brandstofcel draait intussen sinds oktober ten huize Van Mierloo. Voorlopig verloopt alles naar wens: “Momenteel is het winter en werkt de cel volop. Na iets meer dan drie maanden wekte het systeem al 1.500 à 2.000 kWh stroom op, een derde van wat we op jaarbasis nodig hebben (4.200 à 4.500 kWh). Veelbelovend dus.”

“We verbruiken wel bijna een kwart meer gas dan voordien, omdat het hele systeem erop draait. Maar de winst van de nieuwe ketel ten opzichte van de oude ketel zou zo’n 20% bedragen. Aan het einde van de rit verwachten we dus een nulverbruik qua stroom en hetzelfde verbruik voor warmte in vergelijking met voordien.”

Ben berekende dat hij alles in tien jaar tijd terugverdient: “Zonnepanelen en een nieuwe ketel hadden me ongetwijfeld meer gekost. De initiële brandstofcelinstallatie kostte 23.000 euro. Na de subsidie bleef er nog 15.000 euro over. Ik heb trouwens ook recht op WKK-certificaten, goed voor zo’n 160 euro per jaar. Die compenseren de wat hogere onderhoudskosten: gemiddeld 350 euro, dat is zo’n 100 euro meer dan bij onze oude stookolieketel. In theorie zou de installatie een levensduur van 20 jaar hebben. Dus dat betekent tien jaar winst.” 

Benieuwd hoe zo'n brandstofcel eruitziet? Ontdek het hier.

Wil je zo'n brandstofcel ook eens met je eigen ogen zien? Dat kan op de stand van Viessmann in paleis 12, stand 117. Benieuwd hoe je jouw Batibouw-bezoek tot in de puntjes voor kan bereiden?

Ontdek in primeur honderden nieuwigheden 
Hoe vermijd je zere voeten en een dag vol frustratie? Met deze 11 Batibouw-tips van insiders
Woon zeker ook de gratis infosessies bij en ontdek of hoe je (ver)bouwen betaalbaar houdt
Wist je trouwens dat je het (ver)bouwboek 'Verstandig bouwen en renoveren' gratis online kan bestellen en komen afhalen op stand 433 in paleis 4?

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick de Anno

  Waarom moet ik telkens betalen voor een ander zijn energie?

 • Guust Gillisen

  Meer gasverbruik = meer uitstoot en daar geeft Europa subsidies voor !! Voor huishoudelijke energieproductie zonder uitstoot zijn alleen zonnepanelen + eventueel opslag zinnig, al de rest is veel te kostelijk en technisch veel te ingewikkeld en niet voldoende betrouwbaar.

 • Erwin Werwaarts

  Dit is via nieuwe technologie slechts een financiële kunstgreep , maar is geen CO2-neutrale operatie en dus zinloos . Het reeds uitgevonden kunstmatige blad ("artificial leaf" zie you tube ) zal binnen 5 jaar gecommercialiseerd worden , en dat is wel een CO2-neutrale operatie . De grote innovatie hier is dat zonne-energie plaatselijk opgeslagen kan worden , wat nu nog niet het geval is met zonne-panelen .

 • guy perain

  En wat als volgend jaar de gasprijs verdubbeld??

 • Alain Stuker

  Hoe kun je nu na aftrek nog 15.000,00 EURO betalen aan een verwarming voor een privé woning? Ik heb een aardgasbrander van het jaar 1973. Verbruik van 1.500 M3 arm gas per jaar - kostprijs verbruik 750 EURO per jaar - altijd 23 graden Celsius in de woonkamer. Stroomverbruik: 2400 kWh per jaar. Kostprijs max. 800,00 EURO per jaar. En over twintig jaar...? dan ben ik zeventig en dan zit ik al vijftien jaar in het zuiden. Waar onze Belgen zich mee bezig houden...onvoorstelbaar.