Kelder of zolder? Zo hak je de knoop door

Marc Sourbron
Ine en Maarten rondden twee jaar geleden hun bouwavontuur af. Gezien hun beroepskeuzes – zij is kinderkinesiste, hij sportpromotor en jeugdvoetbalcoach – waren extra berg- en werkruimte een absolute must. Alleen had Ine volop haar zinnen gezet op een grote kelder en kleine zolder, terwijl Maarten vooral heil zag in een ruime zolder en kruipkelder. Kon een van hen zijn zin doordrukken? Of vond het jonge koppel een mooi compromis?

De geneugten van een koele kelder volgens Ine:

• Door de wasmachine en droogkast is onze benedenberging een vrij krappe, maar vooral warme plaats. Niet ideaal om etenswaren en drank op te slaan. Een kelder zou dit perfect oplossen.

• Je verliest bovendien geen ruimte onder de nok van het dak, die in ons geval best hoog zit.

• Een kelder zou een leuke uitbreiding op mijn praktijk zijn. Ik zou er bijvoorbeeld een oefenzaal van kunnen maken. Daarnaast zou de ruimte ook ooit kunnen dienen als speelkamer.

• Je kan gemakkelijk je tuinspullen kwijt in je kelder en hoeft dus geen tuinhuis te bouwen. Op die manier zouden we ook ons mooie uitzicht behouden op de velden achter ons huis.

• We drinken beiden graag een glaasje wijn, dus we zouden een kleine wijnkelder kunnen inrichten.

• Het is best wel een hele weg om telkens spullen van boven te halen of met elkaar te communiceren met een hele verdieping ertussen.

 Maarten zit liever hoog en droog:

• Al snel bleek uit de grondsondering dat het grondwater op amper 80 cm diep zat. Architect en aannemer wezen op vochtgevaar. Een kleinere kelder zou dan weer stabiliteitsproblemen met zich mee kunnen brengen.

• Volgens de berekeningen bleek een grote, half afgewerkte zolder, een stuk voordeliger te zijn dan een ruwbouwkelder.

• Een zolder kan je inrichten als speelruimte, bureau en zelfs als slaapkamer. Je kan er echt alle kanten mee uit.

• Voor mij was het vooral belangrijk dat ik al mijn spullen op een droge, vochtvrije plaats kon leggen en klaarzetten, zoals mijn laptop, mijn documenten, mijn materiaal voor de voetbaltrainingen, …

• Natuurlijk licht en ramen zorgen voor extra leefbaarheid en een aangenamere sfeer dan in een kelder.

• Je hoeft op de slaapkamers geen ruimte te voorzien voor een bureau, tv of extra kleerkasten. Die dingen kan je gemakkelijk kwijt op zolder.

De oplevering

Vandaag hebben Maarten en Ine niet één, maar twee zolderverdiepen. “We wilden zeker geen risico’s nemen met het oog op vocht- of stabiliteitsproblemen. En ook budgettair bleek de keuze voor een zolder voordeliger. Onze zolder is nu onderverdeeld in een bureauruimte, speelkamer en technische ruimte. Bovendien hebben onze dakwerker en aannemer ervoor gezorgd dat we boven onze leefzolder – dankzij de hoge nok – nog een ruime bergruimte konden inrichten. Al is het wel zo dat we een koele ruimte in huis blijven missen. Maar daar vinden we nog wel een oplossing voor.”

Dit artikel stond op 20/9/2018 in Livios magazine, bijlage van Het Laatste Nieuws.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Een kelder maar van begin af cement (materiaal)gebruiken waar geen water door gaat voordeel is dat je gelijkvloers hoger is dus minder kans of daar water in te krijgen bij overstroming En 80Cm Dan bouw je waar jaren geleden water was bij zware regenval Ken plaatsen waar 30jaar geleden moeras was en bouwen maar Wel elke keer stortvlaag is miserie

 • Hanne Claes

  claudia: het grondwater zit op 80 cm - dat is vragen om problemen op langere termijn. Waarom kopen ze niet gewoon een ouder huis, zoals in de jaren 70-80-90 ze gebouwd werden, met zolder èn kelder?

 • Jan Van Overveldt

  De kelder is ook de meest vochtige plaats in je huis. Ofwel bouw je, je woning op (ingeboorde of geheide) palen. Nadien dien je speciale (waterdichte) vloer en muurdichting te laten aanbrengen. En dat is een zéér dure grap, beter is inderdaad geen kelder laten bouwen, maar wel een dubbele zolder. Ofwel werken met een "geprefabriceerde" kelder (zijn elementen die al gemaakt zijn en tijdens de bouw erin gezet worden...die zijn wel waterdicht (princiepe van een zwembad))

 • mich lee

  Wat is er mis met een kelder en een zolder? De zolder kan nadien eenvoudig omgebouwd worden tot een extra kamer. Met een kelder doe je dat niet.

 • Claudia Rosseel

  Een kelder is gewoon de ideale koele ruimte. Ik zou wel anders kiezen...