Isolatiecrisis: vraag naar resolschuim verdubbeld

Kingspan Insulation
Het tekort aan PUR en PIR baart bouwheren en aannemers al maanden kopzorgen. Maar er lijkt een alternatief voor handen... in de vorm van resolschuim. De vraag naar resolplaten swingt de pan uit, bevestigen producenten aan bouwsite Livios.

Het wereldwijde MDI-tekort zorgt al maanden voor grote krapte op de isolatiemarkt. Methyleen difenyl diisocyanaat is namelijk het voornaamste bestanddeel van PUR en PIR, de belangrijkste isolatieproducten in de bouw. Specialisten ramen het marktaandeel van deze materialen op 90 %.

Dikker isoleren...

Zijn er dan geen alternatieve isolatiematerialen? Zeker wel, maar deze zijn meestal 25 tot 40 % minder performant, waardoor je veel dikker moet isoleren voor hetzelfde resultaat. Met alle gevolgen van dien voor je bouwplannen: de uitlijning van de gevel, het vloerniveau, de dakhoogte... Kortom: niet haalbaar voor wie momenteel kniehoog in een bouwput staat.

... of overschakelen op resolschuim

Wie echt op zoek is naar een isolatiemateriaal met even goede en zelfs betere isolerende eigenschappen als PUR en PIR, heeft nog één optie: resolschuim. Deze kunststofisolatie op basis van bakeliet, verkrijgbaar in plaatvorm, is met een lambdawaarde van 0,018 tot 0,020 W/mK het best isolerende materiaal op de markt. Voordeel voor de bouwer: hij krijgt voor dezelfde dikte een nóg betere isolatiewaarde... en hoeft zijn bestaande bouwplannen niet aan te passen.

Vraag verdubbeld

Resolplaten zijn geschikt voor het isoleren van vloeren, muren en hellende daken en vormen zo een interessant alternatief voor PUR en PIR. Dat heeft ook de markt intussen begrepen. "De vraag naar onze resolplaten voor het isoleren van spouwmuren is ten opzichte van vorig jaar meer dan verdubbeld", zegt Xavier Rousseau, marketingmanager van Kingspan Insulation, een belangrijke producent van isolatie op basis van resolschuim, onder de merknaam Kooltherm®.

Xavier Rousseau - Marketing Manager Kingspan Insulation
Kingspan Insulation Xavier Rousseau - Marketing Manager Kingspan Insulation

Expertise van aannemer

Specialisten bevestigen aan Livios de voordelen van resolschuim. Bert Vanderwegen, ingenieur-architect en technisch adviseur bij Pixii, het Kennisplatform Energieneutraal Bouwen, wijst wel op enkele aandachtspunten voor wie wil isoleren met resol. Drie in het bijzonder:

1. Hogere kostprijs
"Resolplaten zijn een stuk duurder dan de traditionele isolatieplaten op basis van PUR of PIR", weet Vanderwegen. Xavier Rousseau merkt wel op: "Het klopt dat het prijsverschil in het verleden opliep tot 30 à 40 %. Maar door het tekort aan PUR en PIR is het prijsverschil fors gekrompen." Lees ook: Isoleren? Reken op meerkost van 3.000 euro.

2. Opletten tijdens het plaatsen
Bovendien is resol wat brozer dan PUR of PIR. "Dat is op zich geen probleem, maar je moet goed opletten dat je het materiaal niet beschadigt tijdens het stockeren en verwerken", aldus Vanderwegen.

3. Beschermen tegen vocht
Een derde aandachtspunt is de vochtbestendigheid van resol. Fabrikanten doen de nodige inspanningen om hun platen zo vochtbestendig mogelijk samen te stellen, maar in vergelijking met PUR en PIR verdient vocht extra aandacht. Bert Vanderwegen: "Bewaar de platen op een droge plek en zorg ervoor dat je aannemer de constructie 's avonds goed afschermt tegen regen. Is een muur niet in één dag afgewerkt, dan moet zeker de bovenkant afgedicht worden met een folie."

Xavier Rousseau van Kingspan nuanceert: "Zoals alle isolatiematerialen, moet je ook resolschuim beschermen tegen vochtinfiltratie en weersomstandigheden. Maar het materiaal is op zich niet vochtgevoeliger dan andere types isolatie."

Kingspan Insulation

Tip van Livios: resolschuim biedt absoluut voordelen. Maar vraag je aannemer om rekening te houden met de specifieke aandachtspunten.

Nog vragen over het isolatieprobleem? Lees de volgende artikels of stel je vraag op het Livios Bouwforum.

- Isolatieprobleem nog verre van opgelost
- Isolatieschaarste: drie gevolgen voor jouw bouw
- Isolatiematerialen: maak de juiste keuze
- Isoleren? Reken op meerkost van 3.000 euro

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Alain Tratsaert

    Is gewoon belachelijk en enkel geldgewin. Als je de prijs betaald is er plots wel isolatie genoeg voorhanden.. Hoeveel duizenden m2 wil er iemand hebben ? Uiteraard niet aan de afgesproken prijzen in de overeenkomsten want daar zit het probleem. Is enkel een mIddel om de prijzen de hoogte in te jagen ! Een projectontwikkelaar aan het woord...