Kijkwoningen

Gesponsorde inhoud

In zes stappen naar een fenomenale gezinswoning

In deze kijkwoning opgetrokken in houtskeletbouw garandeert Dewaele extra stevigheid door te werken met LVL-balken.
Dewaele In deze kijkwoning opgetrokken in houtskeletbouw garandeert Dewaele extra stevigheid door te werken met LVL-balken.
Goed nieuws voor kandidaat-bouwers. In De Pinte, op een boogscheut van Gent, realiseerde Dewaele Woningbouw een van de meest indrukwekkende kijkwoningen van het land. Een staalkaart van wat de moderne bouwwereld te bieden heeft. Wij gidsen je nu alvast langs de zes hoogtepunten!

Leve houtskeletbouw

Houtskeletbouw is de beste optie voor wie snel, energiezuinig en woonklaar wil bouwen. Dewaele garandeert bovendien extra stevigheid door te werken met LVL-balken. “Dat zijn massieve balken uit gelamelleerd hout”, vertelt commercieel adviseur Vincent Verstrynge. “Deze zijn sterker, duurzamer en zorgen voor een absolute vormvastheid.”

Die solide basis is welkom in De Pinte. De kijkwoning is tien meter breed en zeventien meter diep. Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich naast de inkomhal en het toilet een zit- en eethoek, keuken, bureau, wasplaats en berging. Op de bovenverdieping liggen drie slaapkamers, twee badkamers, een apart toilet en de technische ruimte. Kers op de taart is het ecologische groendak.

Levendige volumes

Architect Stef Van Den Haute legt uit wat de woning zo speciaal maakt. “Energiezuinigheid is een prioriteit. De woning komt tegemoet aan de strengste isolatienormen en eisen op het vlak van luchtdichtheid. Bovendien zorgt de grote, zuidgerichte glaspartij in de achtergevel voor een royale lichtinval in de grote leefruimte waar het gezin samenkomt. Om oververhitting te vermijden, is een luifel voorzien boven het raam.”

“Dankzij de lichte houtskeletconstructies van Dewaele is het eenvoudig om met de verschillende volumes te schuiven. Zo krijgen we een levendig geheel”, aldus Stef.

De grote, zuidgerichte glaspartij in de achtergevel zorgt voor een royale lichtinval in de leefruimte waar het gezin samenkomt.
Dewaele De grote, zuidgerichte glaspartij in de achtergevel zorgt voor een royale lichtinval in de leefruimte waar het gezin samenkomt.

Millimeterwerk

Het ontwerp van architect Stef werd door tekenaar Jeremy Vranckx omgezet in een tot op de millimeter nauwkeurig uitvoerings- en productieplan. “In ons atelier wordt alles op maat gebouwd. Op de werf moet enkel nog de assemblage gebeuren.”

Jeremy benadrukt dat je bij houtskeletbouw al voordat de bouwwerken starten alle maten kent. “Je kan meteen je ramen bestellen of je keuken al in detail laten uitwerken. Bij een klassieke bouw moet je wachten tot na de metselwerken.”

TIP: bekijk hier een timelaps van hoe de woning in sneltempo in elkaar gezet wordt.

Bij houtskeletbouw ken je alle maten voordat de bouwwerken starten. Je kan meteen je ramen bestellen

Jeremy Vranckx

Klaar voor de toekomst

De kijkwoning heeft een E-peil van 0 en is daarmee letterlijk energieneutraal. Zelfs als de zonnepanelen niet meegerekend worden, ligt het E-peil nog onder de BEN-norm van 30, de strenge bouweis vanaf 2021. Dewaele is z’n tijd dus ver vooruit.

Het geheim? Het ‘type 12’ wandconcept: een combinatie van 12 cm minerale wol én spouwmuurisolatie. Zo profiteert de bouwheer van maximale isolatie en een minimale wanddikte. Anders gezegd: een lage energiefactuur zónder in te boeten aan comfort!

Op de bovenverdieping liggen drie slaapkamers, twee badkamers, een apart toilet en een technische ruimte.
Dewaele Op de bovenverdieping liggen drie slaapkamers, twee badkamers, een apart toilet en een technische ruimte.

Combineren toegestaan

Zwarte accenten, massief parket en doorlopende vloertegels in de douche: het interieur grijpt je onmiddellijk vast om je niet meer los te laten. Rode draad? Slimme combinaties en onderhoudsvriendelijke keuzes. Parket en tegels gaan perfect samen, zeker als je zoals hier een ruwere tegel kiest met een betonkleur die past bij het parket. Bovendien is elke vloerplank voorbehandeld waardoor je niet meer aan de slag moet met olie of vernis. Boven ligt onderhoudsvriendelijk laminaat.

In de inkomhal valt de massieve houten trap op in kambala, een duurzame houtsoort. De schilderdeuren gaan op in de wand, terwijl in de berging een pivoterende deur die in beide richtingen opent voor extra comfort zorgt.

Natuurlijke gevel

De gevel bestaat uit een mix van twee natuurlijke materialen: een lage (40 mm) gelijmde steen en verticaal lattenwerk van thermisch behandeld hout. “Het lijken allemaal aparte latjes, terwijl het in werkelijkheid aansluitende planken zijn zodat de spouw toch afgeschermd is”, verklapt projectleider Kris Ongenae. De thermische behandeling zorgt dat het hout egaal veroudert.

Vooraan werd de benedenverdieping afgewerkt met houten latten. Het raam aan het bureau zit achter het lattenwerk om het uitzicht van de gevel zo puur mogelijk te houden. Dankzij het lattenwerk komt er toch genoeg licht binnen. Aan de achterzijde komt het hout terug aan de masterbedroom op de bovenverdieping.