IN KAART: Dit zijn de duurste (en goedkoopste) landen om te wonen

LocalFocus
Overal ter wereld betalen mensen de laatste tijd meer voor huizen, met een stijging van wel 6,5 % het afgelopen jaar. De lonen, daarentegen, stijgen minder hard, waardoor wonen duurder wordt. In welke landen zijn de mensen het slechtste (en het beste) gesteld, en hoe zit het in ons land? Deze kaart geeft een beeld van de actuele situatie.

Door de stijgende huizenprijzen en de achterblijvende lonen is het de laatste tijd alles behalve vanzelfsprekend om een huis te kunnen kopen. En dat is niet enkel zo in ons land, maar in (bijna) heel de wereld. Assured Removalists, een Australische verhuisfirma, maakte een lijst van de goedkoopste en duurste landen om te wonen, gebaseerd op het gemiddelde jaarlijkse inkomen tegenover de inkomstenbelasting en de huizenprijzen.

De prijzen stijgen overal ter wereld, maar toch zijn er opvallende verschillen tussen landen op te merken. Zo is wonen in de Verenigde Staten, Jamaica en Saoedi-Arabië relatief goedkoop, terwijl het tegengestelde waar is voor landen als China, de Maldiven en Venezuela. Het goedkoopste land om te wonen zou Suriname zijn, waar de gemiddelde inkomens relatief hoog liggen ten opzichte van de huizenprijzen. Het duurste land is Papoea-Nieuw-Guinea, waar het voor de inwoners het moeilijkst is om een huis te kunnen kopen.

België en buurlanden

In België komen we er nog goed vanaf, met een positie op de 82ste plaats. Daarmee zijn we het 37ste goedkoopste land dat in de lijst is opgenomen. Ons buurland Nederland staat op de 85ste plaats en is daarmee nog net iets goedkoper. Duitsland (57ste plaats), Frankrijk (62ste plaats) en het Verenigd Koninkrijk (75ste plaats) zijn dan weer wat duurder.

(lees verder onder de interactieve kaart)

Relatief

Deze cijfers zijn natuurlijk relatief, aangezien er bijvoorbeeld enkel rekening gehouden wordt met gemiddeldes, terwijl zowel inkomens als huizenprijzen erg kunnen variëren binnen hetzelfde land. Zo is het veel duurder om te huren in een stad dan op het platteland.

Ook eventuele huurprijzen zijn hier buiten beschouwing gelaten, terwijl veel mensen ervoor opteren om te huren in plaats van (meteen) een huis te kopen.

19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kamal Kamal

  Ze spreken over de wereld maar Afrika bestaat percies niet als ik naar de kaart kijk?????

 • MrRealistic

  Petra Edens. Ik woon nu 27 jaar in Duitsland, beroepshalve, en u betoog is onzin. Inkopen doen is inderdaad ,in de grensstreken"goedkoper. Ga je echter 50 km weg van de grens is dat voordeel voorbij hoor. Wat huren, bouwen of kopen van een woning betreft is Duitsland tot 15% duurder. Wij klagen over de pensioenen in België, Jan modaal krijgt in Duitsland niet eens 700€, maar door de vele Multinationals, Banken enzv... ligt het gemiddelde inderdaad hoger dan in België

 • Ghost .

  Deze cijfers kloppen niet. In Nederland is het veel duurder om te wonen dan in België . Daarom komen er de laatste jaren ook meer Nederlanders naar België . In Duitsland is het ook vrij goedkoper

 • petra edens

  Ik weet niet waar die cijfers vandaan komen maar wij gaan jaarlijks meermaals naar Duitsland op vakantie ,en daar is het veel en veel goedkoper dan in België om te wonen en te leven.

 • Anthony van der Borght

  Iets huren in Brussel is onbetaalbaar geworden.. hoe nemen we het aan de minimum prijs is 450 euro en 475euro .. lager dan die bedragen vind je niet .. en die dat met het minimum loon leven . Hoe doen ze het ? wat ik mij af vraag .. weten jullie een oplossing. Laat het mij weten