In dit prachtig herenhuis ontdek je dé woontrend van het moment: hygge

Eddy Vangroenderbeek
Hygge is dé woontrend van het moment. In Denemarken is het geen modeverschijnsel, maar maakt  hygge deel uit van de cultuur. Om te weten wat hygge betekent en hoe je je huis hyggelig maakt, gingen we op bezoek bij de Deense Maria Lind die met haar man en drie kinderen in een herenhuis in Elsene woont.

"Wij Denen vinden het heel belangrijk dat mensen zich van de eerste minuut welkom voelen als ze ergens op bezoek zijn. Dat doen we door hen meteen iets aan te bieden om te eten en te drinken en door sfeer te scheppen met kaarsen en gedimd licht. Het toont aan dat we moeite willen doen voor onze gasten", vertelt Maria.

"Maar om het plaatje te doen kloppen, heb je ook een warme omgeving nodig waarin iedereen zich veilig en geborgen voelt. Die creëer je niet door Scandinavische interieurs uit boekjes te kopiëren, maar wel door je buikgevoel te volgen en door spullen te gebruiken die een bepaalde betekenis voor je hebben. Bij mij zul je daarom geen typische Deense klassiekers zien, zoals de PH-Lamp van Louis Poulsen of stoelen van Arne Jacobsen. Die laatste associeer ik zelfs allesbehalve met gezelligheid, want ze zijn oorspronkelijk ontworpen om in kantines te zetten."

Meer wooninspiratie? Het volledige artikel is te lezen in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • von Einstein

  Blij dat ik daar niet woon....koud-ongezellig Scandinavisch

 • Joke CH

  Echt tof en gezellig ..en cosy op al die stak en koude woningen zoneer ziel en eigen haard !

 • Ellen Vdb

  Smaakloos, koud en zeker niet gezellig.

 • Ariane Gekiere

  Dit is elk zijn keuze .... Deze smaak bevalt mij .hou niet van modern of zoals men zegt oudbollig. Oudbollig is heel iets anders dan dit huis.het is er fris Veel licht en t heeft een ziel ...zo wil ik het ,anderen zien dan graag iets anders .elk zijn leefstijl he .

 • Optimus Prime

  Smaakloos ingericht, oudbollig en karakterloos en dat in zo'n knappe woning!