Huurprijzen stijgen sterker dan de inflatie

Gemiddelde huurprijs voor het eerst hoger dan 600 euro

Photo News
In 2017 is de gemiddelde huurprijs voor het eerst boven de 600 euro gestegen. Dat meldt het Vlaams Huurdersplatform, dat zijn jaarverslag online heeft gepubliceerd. Daaruit blijkt ook dat de gemiddelde huurprijzen tussen 2013 en 2017 sneller zijn gestegen dan de inflatie.

Vorig jaar zijn de gemiddelde huurprijzen met 2,05 procent gestegen tegenover 2016, waardoor de gemiddelde huurprijs voor het eerst boven de 600 euro komt. De gemiddelde huurprijs nam toe met 12,04 euro van 588,59 euro in 2016 naar 600,63 euro in 2017. "Dit tegenover een stijging van de levensduurte met 1,85 procent", aldus het Huurdersplatform in een persbericht. "Jaar na jaar neemt het huren dus een steeds grotere hap uit het gezinsbudget."

Vooral lagere huurprijzen gestegen

Over verschillende jaren blijkt dat vooral de lagere huurprijzen zijn gestegen, terwijl de hogere huurprijzen maar beperkt omhoog gingen. Volgens het Vlaams Huurdersplatform vinden vraag en aanbod elkaar beter in het hogere segment, na een aantal jaren waarin heel veel nieuwbouwappartementen op de huurmarkt zijn gekomen. "Bij de lagere huurprijzen stellen we echter vast dat de vraag het aanbod nog steeds ruimschoots overtreft, waardoor de verhuurder tussen veel kandidaten kan kiezen en zijn huurprijs dus hoger kan stellen."

Volgens het Huurdersplatform moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen, omdat de "marktwerking daar volledig verstoord is". "Via veel meer sociale huur en een significante uitbreiding van de huurtoelages op de private huurmarkt kan er al veel verholpen worden", klinkt het.

Nog volgens het Huurdersplatform kan grote vooruitgang op korte termijn worden geboekt, wanneer de regering de sociaalverhuurkantoren verder stimuleert en een systeem van geconventioneerd huren opzet, "zoals was beloofd". Bij zo'n systeem worden verhuurders beloond wanneer ze betaalbaar, kwaliteitsvol en met woonzekerheid verhuren aan kwetsbare huurders.

Energiefactuur

Voorts stegen de gemiddelde huurprijzen tussen 213 en 2017 met 10,21 procent, terwijl de gezondheidsindex met 5,49 procent is toegenomen. "Huren wordt dus nog steeds duurder", aldus het platform. "Met die steeds stijgende huurprijzen, zou je verwachten dat een betere woningkwaliteit aan de basis ligt. Niks lijkt er vandaag op te wijzen dat dit het geval zou zijn. Ook de stijgende energiefacturen duwen de woonkosten voor huurders sterk omhoog."

Cijfers verrassen ons niet"

Het Netwerk tegen Armoede is niet verrast over de cijfers. "We weten dat er een hele grote krapte is, dat mensen heel moeilijk een betaalbare woning vinden of lang moeten wachten op een sociale woning", aldus woordvoerder Peter Heirman. "Mensen belanden zo in een precaire situatie."

Het Netwerk vindt het een goede zaak dat meer wordt geïnvesteerd in sociale woningen, maar stelt tegelijk ook vast dat het aantal kandidaat-huurders op de wachtlijsten niet afneemt. Daarom is een versnelling in die investeringen nodig, klinkt het.

"Dat kan door meer te investeren in sociale woningen, in sociale verhuurkantoren en door de huurpremie breder toegankelijk te maken", aldus nog Heirman. "Die premie is voor mensen die vier jaar op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Het is een goede maatregel, maar bereikt een veel te beperkte groep."

Huren in Vlaams-Brabant veruit het duurst

Uit het jaarverslag blijkt nog dat huren in Vlaams-Brabant veruit het duurst is, met een gemiddelde huurprijs van 647,51 euro. In West-Vlaanderen is dat het goedkoopst, met gemiddeld 567,43 euro huur.

63 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Beau ter Ham

  @Ludo: Jij bent gek. Klagen dat alles is afgeleefd, maar: heb jij de keuken betaald ? heb jij de badkamer betaald ? heb jij de verwarming betaald misschien ? Wie denk je wel dat je bent ? Weet je hoe het werkt op de autoverhuurmarkt ? Na 4 jaar een auto huren, heb je een nieuwe auto betaald en zo zou het ook op de verhuurmarkt moeten zijn ! De oplossing voor u is nochtans simpel: zoekt een ander appartement of zet er zelf een.

 • guido van der smissen

  een partij nils PVDA is voor de arbeidsklasse de minst schadelijke

 • Nils De Vriendt

  En maar op de kap zitten van de nva en de vld. Leer nu toch eens dat er geen partij voor werkenden is. nva en vld geven het geld aan de rijken, spa en groen geven geld aan de doppers en leeggangers. De klasse ertussen moet betalen en trekt altijd aan het kortste eind

 • guido van der smissen

  dit is het resultaat van deze regering hoop dat iedere werkende belg begint te staken tot deze regering valt

 • Marc Van den Daele

  De oorzaak is heel simpel, ga je met 2 werken aan een basisloon, heb je teveel voor een sociale woning. Enkel steuntrekkers, komen nog in aanmerking van welk pluimage ook. Het resultaat laat zich raden. Jonggehuwden hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen en komen bijgevolg zonder hulp van ouders nog zelden aan bouwen of kopen toe.