Huis kopen kan nu wel per e-mail

Een akkoord via e-mail is voortaan een rechtsgeldig bewijs voor de aankoop van een woning. Minister van Digitale Agenda De Croo (Open Vld) maakt komaf met een lacune in het economisch wetboek.
thinkstock Een akkoord via e-mail is voortaan een rechtsgeldig bewijs voor de aankoop van een woning. Minister van Digitale Agenda De Croo (Open Vld) maakt komaf met een lacune in het economisch wetboek.
Een akkoord via e-mail is voortaan een rechtsgeldig bewijs voor de aankoop van een woning. Minister van Digitale Agenda De Croo (Open Vld) maakt komaf met een lacune in het economisch wetboek.

Het hof van beroep in Antwerpen oordeelde vorig jaar dat een deal via e-mail over de prijs van een huis of appartement geen enkele juridische waarde heeft. De rechtbank baseerde zich daarvoor op de wet op de elektronische handel van 2003, die een uitzondering maakt voor onroerende goederen. Het arrest deed veel stof deed opwaaien in de vastgoedsector. Onder makelaars is het een gangbare praktijk om via elektronische weg te onderhandelen over een verkoop, in afwachting van een compromis. Bovendien ging het arrest in tegen eerdere rechtspraak van het hof van beroep in Gent, dat een verkoop via sms wél rechtsgeldig achtte.

Met een aanpassing van het economisch wetboek neemt Alexander De Croo de onduidelijkheid nu weg. "Wetgeving moet zich aanpassen aan het digitale tijdperk. Het kan niet dat mensen die te goeder trouw handelen en via e-mail een akkoord bereiken, met lege handen achterblijven. Voortaan geldt een akkoord via elektronische weg als juridisch bewijs van een transactie." (DDW)

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Peeters

  Juist Theo ,pas op voor makelaars die je een bod laten doen via e mail .hier gaat zwaar misbruik van gemaakt worden.

 • Theo Beyens

  Weer een slimme zet voor de graaiende makelaars . U weet toch via hen +- 15.000 € commissie en geen meerwaarde .

 • RENE LENAERTS

  Geen reden tot tumult! Een Email kan je immers ook digitaal ondertekenen met je identiteitskaart en een kaartlezer. De interpretatie van sommige rechters over de ongeldigheid van mails toonde nogmaals de prehistorische mentaliteit bij justitie aan

 • carlos caballero

  Alle experts zeggen in het koor: deel nooit gevoelige informatie via mail of SMS, een beetje hacker kraakt in een wip uw computer of smartphone. nu nog rap een hotmail-adres aanmaken met een fictieve naam...

 • joeb granaat

  ja straks koop er een 5 huizen op u email adres ,,een kijken wat dat kost om daar vanaf te geraken