Groeiend tekort aan ingenieurs in de bouw

thinkstock
De Vlaamse Confederatie Bouw wil het imago van de bouw verbeteren, zodat meer ingenieurs en IT'ers voor de sector kiezen. Die kent immers een groeiend tekort aan bijvoorbeeld ingenieurs. De bouw is steeds meer een technologische sector die de nieuwste evoluties in wetenschap en techniek integreert, luidt de boodschap.

De Vlaamse Confederatie Bouw stelt vandaag haar Visierapport 2017 'Mens en Technologie' voor. De nadruk ligt daarbij op de verwachte uitstroom van meer dan 20.000 medewerkers, vooral bouwarbeiders, die de komende tien jaar op pensioen gaan. Maar de laatste jaren daalt net de instroom van jonge arbeidskrachten uit de bouwopleidingen in het secundair fors.

Ook de masteropleidingen voor de bouw tellen steeds minder inschrijven, aldus de Confederatie. Zo is de laatste acht jaar het aantal inschrijvingen voor burgerlijk ingenieur bouw met 54 procent gedaald. Voor industrieel ingenieur bouw is er wel een stijging met 28 procent en bij ingenieur-architect een daling met 1 procent. Volgens de sectororganisatie staan er inmiddels 3.000 vacatures open bij de VDAB voor ingenieurs/projectleiders. Ter vergelijking: voor de metselaars gaat het om 1.200 vacatures.

"We hebben ons imago tegen. Velen associëren de bouwsector met bakstenen en beton, terwijl wij bezig zijn met ICT, robots en 3D-printing. Er zit in de bouw meer innovatie dan in vele andere sectoren", zegt Marc Dillen, directeur Vlaamse Confederatie Bouw.

Met een blog, www.stembouw.be, wil de VCB het tij keren. De blog moet meer kenbaarheid geven aan het technologische karakter om jongeren warm te maken voor de sector.

Toon me alle jobs in de bouwsector

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeroen Jacobs

  Looninflatie is te laag in vgl met livingcost. Costcutting mantra kan niet doorgaan.

 • Pasta Ravioli

  Tekort aan ingenieurs. Dit is nu eens echt fakenews. Vroeger toen er hier nog wat deftige industrie was zou men een tekort hebben maar nu zijn het meestal 1 op1 vervangingen en daarvoor heb je geen ingenieurs nodig. Engineers volstaan dan wel.

 • Van Eersel Guy

  Goeg gezegd censor

 • Dirk VD

  Er is in veel sectoren werk in overvloed. Alleen: zijn de bedrijven bereid om te betalen voor het geleverde werk?

 • censor

  hoezo groeiend tekort aan ingenieurs...en al die asielzoekers, het waren toch allemaal ingenieurs ??