Gipsplaten plaatsen: vermijd deze 6 flaters

Gipsplaten zijn een geliefd materiaal in het wereldje van de doe-het-zelvers.
Gyproc Gipsplaten zijn een geliefd materiaal in het wereldje van de doe-het-zelvers.
Je hoeft geen fervente klusser te zijn je woonkamer in twee te delen, een zolder af te werken of een voorzetwand te plaatsen met gipsplaten. Toch hou je je beter aan een aantal basisregels.  Er worden namelijk veel fouten gemaakt die je gemakkelijk kan vermijden. Bouwsite Livios somt ze voor je op. 

Fout 1: opvoegen bij slechte weersomstandigheden

Begin pas met het opvoegen en afwerken van de gipsplaten als de temperatuur en de vochtigheidsgraad van het lokaal op hun definitieve peil liggen. Met andere woorden, het is geen goed idee om gipsplaten af te werken als de woning nog niet wind- en regendicht is of onder koude of vochtige omstandigheden. Dit kan leiden tot barstjes ter hoogte van de voegen.

Fout 2: geen rekening houden met de ondergrond

Om een barstvrij oppervlak te verkrijgen, pas je gipsplaten toe op een stabiele ondergrond. Breng je gipsplaten aan onder een dakconstructie? Gebruik dan een metalen of houten regelwerk om eventuele zettingen en spanningen van de dakconstructie op te vangen.

Fout 3: verkeerde afwerking kiezen voor aansluiting met andere materialen

Vermijd dat een wand of plafond uit gipsplaten 'ingeklemd' geraakt tussen de andere bouwkundige vlakken van het gebouw. Zo loop je een pak minder risico op barstvorming, bijvoorbeeld door veranderingen in vochtigheid en temperatuur.

Daar waar een gipsplaat een ander bouwonderdeel raakt, zoals een bepleisterde muur of plafond, moet je het plafond vrijmaken. Voorzie hiervoor een brede en decoratieve voeg (de zogenaamde schaduwvoeg), snij het voegproduct vrij met behulp van een soepel mes of breng een scheidingsband aan die je vooraf tegen het bouwonderdeel kleeft (na de voegwerken snij je het deel van de band dat uitsteekt eenvoudig weg).

Fout 4: afwerken zonder primer

Een gouden regel onder schilders: bestaat de ondergrond uit verschillende materialen, behandel het oppervlak eerst met een primer of een grondlaag. Zo voorkom je eventuele tintverschillen wanneer je de definitieve verflagen aanbrengt. Deze regel geldt ook voor gipsplaten. Het voegproduct en het karton van gipsplaten hebben namelijk een verschillende zuigend vermogen.

Je hebt ook een primer nodig als je behangpapier aanbrengt op de gipsplaat. Hierdoor vermijd je dat het karton van de gipsplaat loskomt als je na enkele jaren je behangpapier wenst te vervangen.

Fout 5: te dunne gipsplaat gebruiken

Dunne gipsplaten zijn gevoeliger voor doorbuigingen en vervormingen dan dikkere gipsplaten. Het is aan te raden om een plaat van minstens 12,5 mm dik te gebruiken op een draagstructuur uit hout of metaal.

Fout 6: verkeerd opvoegen van de randen

Om een vlakke wand of plafond te verkrijgen, moet je de voegen correct opvoegen. Het aanbrengen van het voegproduct gebeurt in verschillende fases. Respecteer telkens de minimale uithardingstijd van de onderliggende lagen. Perfect gladde en vlakke oppervlakken verkrijg je alleen door het volledige plafond of de hele wand van een dunne en gepaste afwerklaag te voorzien. Volg hierbij altijd de richtlijnen van de fabrikant.

Lees ook:

In drie stappen naar het perfecte plafond
Wat kost een stukadoor?
Sierlijsten: maak kennis met de finishing touch voor elke ruimte
Blaas je interieur nieuw leven in dankzij deze vijf muur- en plafondklussen

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roel Hendrickx

  Tot mijn spijt nog geen ervaring mee doordat ik plots maar twee handen meer heb voor te renoveren als invalide man.

 • danny yde

  Yep, ik laat het doen door mijn vriendin, daarna nooit klachten.

 • MARGOT SCHEERENS

  Allemaal supermannen, hier precies. Ik ben schilder en ik kan gyproc perfect plaatsen en afwerken. Hoeft helemaal niet volledig uitgeplamuurd worden. Wel de juiste vulmiddelen en primer gebruiken natuurlijk. Nooit laten aansluiten met MDF of hout in hetzelfde vlak. Miserie gegarandeerd. Overplakken met vlies is zeer goed als er geen overgangen met MDF zijn, anders zeker plooien in uw vlies.

 • Philippe Schotte

  1 Bij het plaatsen laat wat ruimt tussen de platen , de voegen zullen dan veel sterker zijn , en vooral vergeet de geschikte tape niet ! 2. Ook tussen muur en plafond moet men tape gebruiken want anders 100% barsten ! 3. Om de perfecte afgewerkte oppervlakte te bekomen breng een dun laagje satijngips aan over de volledige oppervlakte .

 • dirk claeys

  Fout 9 laatste plamuurlaag trek je de volledige plaat over! Je krijgt dan een egale eindlaag , en geen wand met een stuk plamuur en een stuk karton!