Gemiddelde prijs van huis voor het eerst boven de 250.000 euro

BELGA
In het tweede trimester van dit jaar heeft de gemiddelde prijs van een huis in België met 250.735 euro voor het eerst de grens van een kwart miljoen overschreden. In vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar gaat het om een stijging met maar liefst 4,1 procent. Dat blijkt vandaag uit de Notarisbarometer.

De stijging zette zich in de maanden april, mei en juni door in de drie gewesten. De toename is met +4,1 procent het sterkst in Wallonië. Vlaanderen en Brussel volgen met respectievelijk +3,7 procent en +1,6 procent. 

Kopers in Vlaanderen telden in het tweede trimester gemiddeld 276.393 euro neer voor een woonhuis. Het goedkoopst af zijn kopers toch nog steeds in Wallonië, waar een huis gemiddeld 189.484 euro kost. Brussel was het duurst met een prijsgemiddelde van 450.906 euro.

Brussel was het duurst met een prijsgemiddelde van 450.906 euro

Grootste prijsstijging in Antwerpen en Vlaams-Brabant

Bekeken per provincie en nog steeds voor het tweede trimester stegen de prijzen in Vlaanderen het meest in Antwerpen (6 procent) en Vlaams-Brabant (5 procent), gevolgd door Limburg (3,2 procent) en ten slotte Oost- en West-Vlaanderen (beide +2,4 procent). Limburg blijft de goedkoopste provincie van Vlaanderen en is ook de enige provincie in het noorden van het land waar de gemiddelde prijs van een woning met 237.572 euro onder het nationale gemiddelde ligt. Vlaams-Brabant schiet met een gemiddelde prijs van 319.924 euro de hoofdvogel af.

In Wallonië betalen potentiële huiseigenaars nog steeds het minst in de provincie Henegouwen (152.720 euro), met als uitschieter het arrondissement Bergen waar een huis in de drie vorige maanden gemiddeld 130.750 euro kostte. Waals-Brabant is de enige Waalse provincie waar de gemiddelde huisprijs (323.672 euro) hoger is dan het nationale gemiddelde.

Appartementen

De gemiddelde prijs van een appartement in België bedroeg in het tweede trimester 219.137 euro en bleef daarmee eerder stabiel, met slechts een zeer lichte stijging van 0,7 procent ten opzichte van het vorige trimester. 

Vlaanderen tekende een daling met 0,9 procent op. Een appartement kost er gemiddeld 222.773. Brussel en Wallonië kenden een stijging met 2,1 procent, goed voor een gemiddelde appartementsprijs van 239.513 en 174.619 euro.

De aanschaf van een appartement in Vlaanderen doet gemiddeld het minste pijn in de portemonnee in de provincie Limburg (196.039 euro). Anders dan voor de huizen wordt het duurste gemiddelde aangetroffen in West-Vlaanderen (244.790 euro), gevolgd door Vlaams-Brabant (230.242 euro), Oost-Vlaanderen (223.729 euro) en tot slot Antwerpen (212.314 euro). De goedkoopste provincies in Wallonië zijn Luik en Henegouwen, de duurste provincie is Waals-Brabant.

De aanschaf van een appartement in Vlaanderen doet gemiddeld het minste pijn in de portemonnee in de provincie Limburg (196.039 euro)

Aantal vastgoedtransacties gedaald in eerste semester

Het aantal vastgoedtransacties is in de eerste zes maanden van het jaar gedaald met 1,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Belgische vastgoedmarkt lijkt het daarmee, na de recordjaren 2016 en 2017, wat kalmer aan te doen. Potentiële kopers zouden als gevolg van de gewijzigde registratierechten die op 1 juni in Vlaanderen van kracht werden, een afwachtende houding aannemen, klinkt het.

Enkel in Wallonië werd een groei van de activiteit geregistreerd (+2,1 procent). Brussel noteerde voor de voorbije zes maanden een daling met 1,9 procent van het aantal transacties in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Vlaanderen kende een vermindering van de vastgoedactiviteit met 2,7 procent.

Op provinciaal niveau zagen in Vlaanderen met uitzondering van Limburg alle provincies hun activiteit over het eerste semester dalen. De grootste afname was voor Oost-Vlaanderen (-5,4 procent), met als uitschieters de arrondissementen Aalst, Dendermonde, Gent en Oudenaarde.

45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim Devos

  Ook wij lang gezocht naar woning rond 450.000 euro. Helaas na heel lang zoeken niets deftig gevonden. Dan maar grond en bouwen. Heel duur door al hun onmogelijke regeltjes.

 • Pieter Verhulst

  Maar minder huizen verkocht. Dus duurder maar minder, maw de laagste inkomens hebben moeten afhaken.

 • Filip Traen

  Geen probleem, Bart Tommelein heeft een plannetje om de prijzen terug naar beneden te krijgen, op kosten van de huidige eigenaar weliswaar maar je kunt niet iedereen gelukkig maken, nietwaar?

 • raf peeters

  @Lilly Daems,wat moesten mensen 60 jaar terug dan zeggen toen de weddes rond de 6000/8000Bfr lagen en 3200/3500Bfr moesten afbetalen aan hun huis,ja de be-dragen zijn in Belgische frank,waarschijnlijk zegt U dat niks zelfs in 1975 lagen de lonen op doorsnee 10000Bfr(250€) en eerst in jaren'80 is de boom begonnen, was net zo moeilijk en deden ze 10 jaar erover om woning af te krijgen,vandaag gaat het een stuk makkelijker en de verhouding is niks veranderd,je verdiend ook heel pak meer.

 • Tim Peeters

  Beste ben strubbe ,de Belgische huizenmarkt gezond? Het is daarmee dat Belgische gezinnen nu het zwaarst in de hypotheekschulden zitten van bijna heel de eu.de hypotheekschulden die vele Belgen nu dragen is pure zelfmoord.en de lonen zijn de laatste 10 a 15 jaar niet zo gestegen ,integendeel veel afvloeiingen en daarna minder loon.bevolkingsgroei van armoedzaaiers die nooit de middelen hebben om iets te kopen.je kan ook niet naast de massa onverkochte huizen kijken.