Dit is het geheim van supersnelle wifi in huis

Telenet
Een vlotte wifiverbinding is een must. Toch klagen veel mensen over de kwaliteit van hun internet. Niet nodig. De bouwsite Livios sprak met specialist Vincent Van Oevelen van Telenet. Met zijn handige tips surf je voortaan sneller dan je schaduw!

"Het internetverkeer verdubbelt om de achttien maanden", weet Vincent Van Oevelen, Associate Go-To-Market Manager bij Telenet. "Daarom investeren we jaarlijks miljoenen in bekabeling in de straat. Maar ook het wifi-netwerk thuis moet afgestemd worden op het toenemend verbruik en nieuwe toestellen."

Hoe werkt wifi?

Internet komt binnen langs de kabel in je straat. Je modem zet de vaste verbinding om in een draadloos signaal. Wifi werkt via radiogolven. Deze kunnen verstoord worden door externe factoren. Daarom is onder andere de afstand tussen je modem en het toestel dat je gebruikt om te surfen bepalend voor de snelheid van je verbinding: hoe dichter bij je modem, hoe sterker het signaal.

Ook isolatie, beton, glas, metaal... hebben een invloed op de wifiverbinding. Vincent Van Oevelen: "Het probleem is groter in woningen met dikke, goed geïsoleerde muren. Of bij woningen met een complexe architectuur. Zeker als de modem zich ver van de leefruimte bevindt. Ook deuren hebben een negatieve impact: wifi werkt beter als alle deuren open staan."

Hoe verbeter je het wifisignaal?

"Plaats de modem zo centraal mogelijk", tipt Vincent Van Oevelen. "Maar dan nog is het moeilijk om elk hoekje in huis te bereiken met wifi. Daarom neem je best een aantal extra maatregelen."

Nieuwbouw

"Als je nog moet bouwen, raad ik aan om bij elk stopcontact een UTP-kabel (internetkabel, red.) te voorzien. Daar kan je een extra versterker aan koppelen die het wifisignaal versterkt. Zoiets noemen wij een access point. Normaal gezien weet je op voorhand enigszins hoe je je huis gaat inrichten, waar de kinderkamers komen, het bureau... Als je overal UTP-kabels legt, kan je later nog alle kanten uit, ook voor digitale tv."

Renovatie

"In een bestaande woning is het vaak niet mogelijk om overal nieuwe kabels te trekken. Daar werk je beter met powerline-adapters: netwerkuitbreiders die gebruikmaken van het elektriciteitsnetwerk in je huis en die je gewoon in je stopcontact steekt. Om te starten heb je minstens één powerline-adapter nodig en één wifi-powerline. De eerste verbind je met de modem, de andere plaats je in de ruimte waar je het extra signaal wil."

Er zijn tal van powerline-adapters op de markt. "Ook wij bieden adapters aan", zegt Vincent Van Oevelen. "Vanaf ongeveer 100 euro kan je aan de slag. Er zijn alternatieven, maar ik raad aan om de verschillende specificaties goed te bekijken als je systemen vergelijkt."

Tips voor supersnelle wifi

Denk eraan dat de snelheid van je verbinding afhangt van twee bepalende factoren:

1. Het aantal toestellen
"Hoe meer toestellen gelijktijdig gebruikmaken van het wifisignaal, hoe trager de verbinding", zegt Vincent Van Oevelen.

2. De ouderdom van de toestellen
"Hoe ouder de apparaten, hoe trager de verbinding. Een iPad van vijf jaar oud kan een negatieve impact hebben op de kwaliteit van het signaal, zodat je minder snel kan surfen met je gloednieuwe smartphone."

Van Oevelen wijst ook op het belang van naadloos internet. "Steeds meer woningen zijn uitgerust met netwerkuitbreiders, zoals powerline-adapters en access points. Maar als gebruiker mag je daar geen hinder van ondervinden. Als je met je smartphone of tablet de trap op loopt, moet je toestel automatisch overschakelen op het sterkste wifisignaal, zonder dat je het merkt."

Bouw of verbouwplannen? Op Livios lees je alles wat je moet weten over je elektrische installatie.

Wij geven alvast een voorzetje:
- Elektriciteit afgekeurd? Dit zijn de 5 grootste fouten!
- Zelf elektriciteit leggen: gebruik dit ultieme stappenplan
- 20 originele lichtideeën voor in huis

Nog vragen over jouw bouw- of verbouwproject? Eén adres: het Livios Bouwforum!

36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kevin Rijkaards

  Ik ondervind geen last, maar doet wel de installatie en aankoop van de hardware zelf + config pfsens. Nu verbaast mij dit niet dat veel gewoone consumenten problemen ondervinden.

 • smalbuiske

  wat een grote bleiters zijn jullie allemaal als telenet niet zo goed is als jullie beweren stap gewoon over naar proximus of mobistar dan zullen we eens praten wie sneller is ZEIKERS

 • Tom Desmedt

  Mb/sec is niet hetzelfde als MB/sec (1byte=8bits). Bij Telenet wordt de bandbreedte (snelheid) van de kabel gedeeld door iedereen op die kabel. (Er ligt soms maar 1 kabel per straat). Belgacom werkt met unieke verbindingen tot aan de ROP, waardoor jij de volle snelheid van de kabel kan gebruiken. Let wel: hoe langer de kabel, hoe trager de snelheid. Bij glasvezel heb je dit probleem niet, maar voorlopig is enkel Proximus hiermee bezig (fiber@home).

 • Bert Hoover

  En de enige echte tip kwam vam Paddy... (tenzij je idd overal UTP kan leggen).

 • Margrietje

  Heb de telenet wifi-modem/router geruild voor een modem-only en mijn eigen wifi-modem die veel krachtiger en meer functies heeft die je zelf kan beheren, zoals vpn server. Snelheden tot 192Mbps