Bouwers opgelet: “Wie juiste keuzes maakt, moet nergens op inboeten”

"Renovatie is een leuke en uitdagende puzzel die moet kloppen", vinden architecten Door en Marit van MADAM architectuur uit Brussel.
MADAM Architectuur "Renovatie is een leuke en uitdagende puzzel die moet kloppen", vinden architecten Door en Marit van MADAM architectuur uit Brussel.
De bouwsite Livios vroeg architecten Door Smits en Marit Meganck van MADAM architectuur uit Brussel naar hun beste tips voor (ver)bouwers. "Het is belangrijk dat architecten zich bewust zijn van het belang van compact bouwen."

1. Nieuwbouw of renovatie?

Beiden kunnen erg interessant zijn. Zowel de unieke locatie, geschiedenis van een gebouw, omgeving, het terrein, ... beïnvloeden een project. Door in een bestaande ruimte iets weg te halen, bij te voegen of uit te lichten kan die een extra dimensie krijgen. Elk bestaand gebouw heeft al een zeker karakter dat vaak een meerwaarde kan zijn. Ook heb je bij een verbouwing meer randvoorwaarden. Het is een leuke en uitdagende puzzel die moet kloppen.

Een nieuwbouw heb je als architect meer onder controle, er zijn minder onvoorziene omstandigheden. Het budget is hier ook makkelijker onder controle te houden. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over duurzame, eerlijke materialen en deze ook durft te tonen. Zo krijgt een plek meer karakter.

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een goed voorbeeld van?

Als je bij het binnenkomen voelt dat het klopt. De ruimtes moeten een soort rust uitstralen, niet te schreeuwerig en niet te kil. Elke ruimte moet zijn functie hebben en een soort van relatie met de naburige ruimtes.

Onlangs hebben we een project opgeleverd, een nieuwbouw met twee compacte duplexappartementen. Door de goede schakeling heb je niet het gevoel dat je je in een appartement bevindt. Er zijn geen gemeenschappelijke ruimtes, elke eenheid heeft een eigen inkom en carport/garage. De twee appartementen, met ramen aan beide kanten, hebben een vide op de juiste plaats voor goede lichtinval en niveauverschillen die de ruimtelijkheid versterken. De doordachte materialenkeuze draagt hier ook aan bij. We vinden het belangrijk dat je als architect bewust bent van het belang van compact bouwen en zijn ervan overtuigd dat je door het maken van de juiste keuzes op niets moet inboeten.

Benieuwd hoe dat er uitziet? Ontdek het hier!

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Bij het voorontwerp moet je rekening houden met een compact volume. Overbodige vierkante meters komen zowel de ruimtelijkheid als je budget niet ten goede.

Je kan kosten ook beperken door keuzes te maken, zowel in materialen als in bouwdetails. Een bouwbudget kan snel de hoogte ingaan. Door compromissen te sluiten in materialen en te bepalen wat er minimaal nodig is in bepaalde ruimtes om het concept te benadrukken, kan je onnodige kosten vermijden.

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Al starten met een verbouwing zonder na te denken over het geheel.

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Volg het advies van een goede architect. (lacht)

Lees ook: 

Bereken de kostprijs van je nieuwbouw

Hou je bouwbudget onder controle: 6 tips

Architecte slaat alarm: "We moeten beter renoveren"

9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan hertogs

  Het grootste gevaar naast de bouwpromotoren en makelaars is onze eigen regering, die doen constant aan contractbreuk...Wacht maar de mensen die energiezuinig bouwen...Tommeleintje komt nog wel de centen halen!

 • KARINE VERLINDEN

  laag EPC is constante temp 365 dagen per jaar

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Laat u niet bedriegen en int zakzetten door bouwpromotoren en makelaars ! Ook op passen met notarissen .....

 • Stefaan Leonaer

  Beste Rudy Poelmans, het is ofwel je leven lang werken voor je eigendom ofwel je leven lang werken voor andermans eigendom...

 • Arthur Houben

  Bouwen en renoveren zijn beide onbetaalbaar geworden voor ons door waanzinnige,politieke regelneverij en uitpersing door eu dictators,nu reclame maken zodat architecten toch nog hun overbetaalde jobkes kunnen behouden?