Bouwen in betonstopstijl: van supersmalle rijwoning tot oude rijkswachtkazerne

Stevoort (Hasselt), Elan Architecten
Mijn Thuis Op Maat Stevoort (Hasselt), Elan Architecten
Met het oog op de betonstop moeten we met zijn allen anders leren wonen. Maar wat betekent dat nu concreet? 129 nieuw- en verbouwers tonen op zondag 30 september hoe het kan tijdens de eerste editie van Mijn Thuis op Maat, een initiatief van architectenvereniging NAV. Bouwsite Livios selecteerde alvast drie interessante renovatieprojecten.

Hoeve met januskop

Hoe renoveer je onroerend erfgoed dat niets van zijn charme mag verliezen in het straatbeeld, maar toch mee moet groeien met zijn tijd? In het Limburgse Stevoort hanteerden de architecten het fiftyfifty-principe: evenveel respect voor het verleden als het heden. En dat uit zich duidelijk in de uitvoering. Toon me alle foto's van dit project.

In de beeldhouw- en schilderkunst is een januskop een hoofd met zowel aan de voor- als aan de achterkant een gezicht. Dat geldt ook voor deze woning. Kijk je naar de voorgevel, dan zie je een mooie, klassiek gerenoveerde hoeve. Belangrijkste gebruikte materialen: een recuperatiegevelsteen, houten vakwerk met leembepleistering en dakpannen met traditionele look. Als je in de achtertuin staat, zie je echter een compleet andere woning. Omdat het vernieuwde leefgedeelte bijna het hele gelijkvloers inneemt, kozen de bouwheren voor een strakke, moderne uitbouw op de eerste verdieping. En ook het buitenschrijnwerk kreeg een verjongingskuur. De hoeve vormt zo een interessante mix tussen twee totaal verschillende bouwgeneraties, ook qua interieur.

Lees ook: Op deze premies heb je recht tijdens je verbouwing.

Wonen in een kinderdroom

Vraag aan tien kinderen wat ze later willen worden en er zal zeker een toekomstig brandweerman of politieagent tussen zitten. Was jij zo iemand, dan zal deze oude rijkswachtkazerne op fietsafstand van het centrum van Antwerpen zeker tot de verbeelding spreken. 

Deurne (Antwerpen), Polygoon Architectuur i.s.m. Jouri De Pelecijn Architect
Mijn Thuis Op Maat Deurne (Antwerpen), Polygoon Architectuur i.s.m. Jouri De Pelecijn Architect

Na een grondige bio-ecologische renovatie bewonen vandaag vier bevriende gezinnen het gebouw als volleerde cohousers. Ieder gezin beschikt over een ruime doorzonwoning en mag gebruikmaken van de gemeenschappelijke tuin. De uitbreidingen – in de hoogte en de diepte – gebeurden in houtskeletbouw. Als gevelbekleding voor deze nieuwe delen werd opnieuw gekozen voor hout.

Mission impossible? Niet voor deze rijwoning

Kleine oppervlaktes brengen vaak grote uitdagingen met zich mee. Toch lieten de architecten zich niet afschrikken bij het renoveren van deze smalle, verouderde rijwoning. Toon me alle foto's van het project.

Kalken (Laarne), MVDB Architect
Mijn Thuis Op Maat Kalken (Laarne), MVDB Architect

Door te werken met een logische indeling van de ruimtes, slimme lichtinval, lichte kleuren op muren en plafonds, accentverlichting en een open uitbouw creëerden ze een pak meer ruimte(gevoel). De betonvloer die doorloopt op het terras zet dat extra in de verf.

Mijn Thuis op Maat vindt plaats op zondag 30 september, over heel Vlaanderen en Brussel en dat tussen 13u en 18u, tenzij anders aangegeven. Registreren is verplicht. Ontdek alle info en projecten op www.mijnthuisopmaat.be.

Lees ook:

Hoeveel budget moet je extra incalculeren als je wil verbouwen? Architecte en NAV-voorzitster Kati Lamens plakt er een cijfer op

Zo kan een architect helpen bij een renovatieproject

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.