Binnen- of buitenmuurisolatie: zo hak je de knoop door

Laura en Glenn twijfelden lang tussen binnen- of buitenisolatie voor hun rijwoning in Tongeren.
Marc Sourbron Laura en Glenn twijfelden lang tussen binnen- of buitenisolatie voor hun rijwoning in Tongeren.
Laura en Glenn gunden zichzelf vier jaar geleden een ietwat groot uitgevallen kerstcadeau: een rijwoning van bouwjaar 1954. Veelbelovend, maar niet zonder stevige renovatiewerken, gezien de EPC-waarde van 755. Belangrijkste ingrepen: muur-, dakisolatie en een nieuwe verwarmingsinstallatie. Tijdens de negen maanden durende breekwerken, moesten ze ook al meteen hun hoofd breken over de gevelisolatie. De overgebleven opties: binnen- of buitenmuurisolatie. Hoe klonken de twijfels bij het koppel?

Isoleren langs binnen…

• De plaatsing is op zich gemakkelijker. Dit zouden we dus eventueel zelf kunnen doen.

• Het is een goedkopere oplossing dan je buitengevel isoleren, aangezien we de gevel ook meteen opnieuw moeten afwerken.

• Beschadigd pleisterwerk kunnen we op deze manier gemakkelijk wegwerken, dus er komen geen extra kapwerken aan te pas.

• Kabels en leidingen werk je gemakkelijk weg.

• Als we onze buitenmuur isoleren, komt de gevel naar voren. Hier moeten we een bouwaanvraag voor indienen. Met andere woorden, er komt een architect en EPB-verslaggever aan te pas. Dat kost extra budget, zonder te beginnen over de hogere materiaalkost.

… of langs buiten?

• De muren zijn overal even goed geïsoleerd.

• Er is geen risico op vochtproblemen of koudebruggen, bijvoorbeeld ter hoogte van de welfsels.

• We verliezen geen binnenruimte.

• We kunnen de gevels volledig vernieuwen naar onze eigen smaak.

• Dankzij hulp van familie, met ervaring in de bouw, kunnen we alles zelf plaatsen.

De oplevering

Budget of goesting: wat gaf uiteindelijk de doorslag? “Na heel lang nadenken kozen we voor buitenmuurisolatie. 12 cm EPS om precies te zijn, afgewerkt met streenstrips. Ruimte is belangrijk, zeker in een rijwoning. En op deze manier konden we meteen ons eigen ding doen. Dankzij de simpele werkwijze – je lijmt simpelweg steenstrips op je isolatieplaten – ging alles ook heel goed vooruit.” In totaal deden Laura en Glenn 3,5 jaar over hun renovatie. Sinds begin deze zomer genieten ze eindelijk van hun omgetoverde woning.

Dit artikel stond op 15/11/2018 in Livios magazine, bijlage van Het Laatste Nieuws.

Lees ook

Op energiedieet: zo ontmasker je een slecht geïsoleerde woning

Spouwmuur na-isoleren: de 4 grootste blunders

Woning ingepakt: opgepast voor schimmels!

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters

  @Johny deman, op mijn ruiten staat condensvocht in de winter, maar dat heb jij ook. Voor het overige heb ik geen niet geïsoleerde contactoppervlakten en ook geen schimmel meer sinds ik mijn buitenmuren binnenin met 10 mm kurk bekleed heb. ’s Nachts zet ik alle binnendeuren open en de dampkap met buitenafvoer zet ik op 1. Via het verluchtingsgat van mijn wc wordt er buitenlucht aangezogen. @Annick Vandenbrande, isoleren en ventileren staan elkaar voor geen centimeter in de weg.

 • Annick Vandenbrande

  Binnen 15 jaar krijgen ze geen adem meer in hun eigen huis. Overgevoelig, waarom zijn de huizen van de jaren 50 en 60 nog de sterkste huizen ? Ze zetten toen gewoon een venster open.

 • henri levich

  volgende isolatiestap zal zijn speciaal bewerkte betonnen muren met daarin digitale ramen welke men kan programmeren vanop de gsm,.. bvb een landschap met heerlijk zonnetje tijdens de winter, enz... even ernst,... mijn isolatie heeft meer dan 500% opgebracht,.. er werken nu dehumidifier toestellen maar het verbruik is te verwaarlozen, geven wel 2 graden extra

 • Leo Peeters

  @Ronald De Clercq, er gaat niets verloren met binnenisolatie. De thermische inertie wordt gewoonweg niet opgeslagen; het wordt binnen vlugger warm en koud na het aan en afzetten van je verwarming, wat ideaal is, je stookt dan minder voor je stenen. Voor wie een spouw laat opvullen: beter dan buitenisolatie, maar vergeet niet dat eventuele koudebruggen daardoor niet verdwijnen, wat wel het geval is met binnenisolatie.

 • Johny deman

  Aan de binnenkant isoleren is geen optie. Dat is vragen voor schimmel. De "kou" komt langs de ongeisoleerde contactoppervlakte binnen, en daar zet vocht zich tegen aan. En idd, de thermische inertie. Je kan enkel aan de buitenkant isoleren.